Slovenija bo v prvem delu tekmovanja nastopila v skupini A, v njej so še Nizozemska, Norveška, Srbija, Angola in Kuba.

Slovenski selektor Uroš Bregar je današnji dogodek v deželi vzhajajočega sonca spremljal na Zrečah, kjer se trenutno pripravlja slovenska kadetska izbrana vrsta. Po žrebu ni bil najbolj zadovoljen, njegove varovanke, ki bodo konec tega leta četrtič zaporedoma nastopile na velikem tekmovanju - pred tem so dvakrat igrale na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 in v Franciji 2018 ter na svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2017 - so dobile izjemno zahtevne in kakovostne tekmice.

»Od štirih najboljših reprezentanc na svetu smo dobili Nizozemsko in Norveško, tako da bomo nastopili v eni najtežjih skupin. Iz kakovostno izenačenega tretjega bobna nas čaka Srbija, iz petega pa smo dobili Angolo. Slednja je naša stara znanka in reprezentanca, ki goji hiter in agilen rokomet ter lahko pomeša štrene v naši skupini,« je uvodoma dejal Bregar.

»Na svetovnih prvenstvih ni več lahkih tekmic, čaka nas težko delo. Želim si, da bi se ognili poškodbam in na japonskem turnirju nastopili v polni zasedbi. Upam, da bomo nadaljevali z našo tradicijo in na velikem turnirju znova presenetili eno veliko rokometno ime. A to bo čedalje težje, v zadnjih letih smo namreč stalnica na evropskih in svetovnih prvenstvih, najboljše reprezentance pa nam zavoljo tega namenjajo vse več pozornosti in se temeljito pripravljajo na dvoboje z nami,« je dodal Bregar.

Slovenke so v nedavnih kvalifikacijah izločile tekmice iz Severne Makedonije. Na prvi tekmi v Skopju so zmagale s 33:30, na povratni v Celju pa z 38:27 ter se šestič prebile na svetovno prvenstvo.

Na dosedanjih mundialih so bile najboljše na Hrvaškem 2003, ko so zasedle osmo mesto. V Italiji 2001 so osvojile deveto, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., na premiernem nastopu v Nemčiji 1997 pa 18. mesto.