Nagrado FDI Award Slovenia 2019 so prejela tri podjetja: Iskraemeco, Systemair in Swarco Lea. Kot je povedal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih. »To velja tako po obsegu prodaje in številu zaposlenih, kot tudi po dodani vrednosti na zaposlenega in izvozu,« pravi.

Spodbuda mednarodni prepoznavnosti

Minister Počivalšek je izpostavil, da tuje neposredne naložbe v Slovenijo spodbujajo mednarodno prepoznavnost, povečujejo vključenost v dobaviteljske verige in dvigujejo dodano vrednost slovenskega gospodarstva. Kot je dejal, si država prizadeva za stabilno in predvidljivo poslovno okolje, ki vlagateljem omogoča lažje odločitve za prihod v Slovenijo. Ajda Cuderman, direktorica Spirit Slovenija, pa poudarja, da so tuji vlagatelji za Slovenijo izjemno pomembni, saj v našo državo prinašajo odličnost, napredne tehnologije in bogate izkušnje. Kot je dodala, je podelitev nagrad najboljšim tujim vlagateljem v Sloveniji eden najpomembnejših poslovnih dogodkov v državi.

Nagrajeni Iskraemeco, Systemair in Swarco Lea

V kategoriji veliko podjetje so nagrado podelili podjetju, ki je leta 2007 združilo moči z egiptovsko družbo Elsewedy Electric. Gre za Iskraemeco iz Kranja z vizijo po pametnejši in energetsko učinkovitejši prihodnosti. S priključitvijo skupini Elsewedy je Iskraemeco pridobil dragocenega poslovnega partnerja in nove priložnosti za rast ter razvoj. V letu 2018, ko so imeli 732 zaposlenih, so ustvarili 126 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot v prejšnjem letu, čisti poslovni izid pa je znašal 8,8 milijona evrov. V kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji so nagrado podelili podjetju Systemair iz Maribora, ki je del švedske skupine Systemair AB. V podjetju izdelujejo visokokakovostne ventilatorje za odvod dima in toplote ter odsesavanje eksplozivnih atmosfer, od leta 2016 pa se ukvarjajo tudi z razvojem in proizvodnjo modulnih klimatskih naprav. Podjetje je konec leta 2018 zaposlovalo 111 ljudi in v preteklem letu doseglo 19,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, čisti poslovni izid pa je znašal skoraj 1,4 milijona evrov. Tretjo nagrado v kategoriji pametni razvoj izdelkov in storitev pa je domov odneslo podjetje Swarco Lea iz Lesc. Podjetje je del skupine Swarco s sedežem v avstrijskem Wattensu, specializirano pa je za razvoj in izdelavo LED-prikazovalnikov za prometne sisteme. V letu 2006 je bilo podjetje pod imenom Lea Lece izbrano tudi za gazelo Gorenjske in dve leti kasneje prešlo v stoodstotno last avstrijske skupine. V letu 2018 so z 31 redno zaposlenimi ustvarili 7,7 milijona evrov celotnih prihodkov, čisti poslovni izid pa je znašal skoraj 1,1 milijona evrov.

Tuji vlagatelji kot pozitiven zgled

Z nagradami za najboljše tuje vlagatelje – FDI Award Slovenia želi vlada ovrednotiti izjemne prispevke tujih vlagateljev v slovenskem poslovnem okolju. Tuji vlagatelji so, kot pravijo v javni agenciji Spirit, ključni gradniki tako pri ustvarjanju novih delovnih mest in dodane vrednosti kot pri raziskavah in razvoju, novih tehnologijah ter regijskih oziroma mednarodnih širitvah. Priznanja se podeljujejo najuspešnejšim podjetjem s tujim kapitalom, ki širijo svoje poslovanje in število zaposlenih v Sloveniji, spodbujajo inovativne in pametne rešitve. »S tem želita naša agencija in celotna država uspešne tuje vlagatelje promovirati kot pozitiven zgled v slovenskem poslovnem okolju, vključno s pozitivnimi učinki, ki jih ta podjetja prinašajo v naše okolje,« pravi Ajda Cuderman, direktorica Spirit Slovenija.