Največji telekomunikacijski operater, ki je ekskluzivni IKT-partner izbora Gazela, svojo konkurenčno prednost ohranja tako, da spremlja trende ter pozna navade in potrebe uporabnikov komunikacijskih storitev.

Naslednji razvojni korak bo 5G

Kot nacionalni operater si Telekom Slovenije prizadeva, da s celovito ponudbo komunikacijskih storitev na enem mestu ponuja vse, kar uporabniki potrebujejo za poslovno ali zasebno rabo. Z mobilnim omrežjem LTE/4G pokriva že več kot 98 odstotkov prebivalstva, z omrežjem LTE-Advanced (4G+), ki omogoča še višje hitrosti mobilnega prenosa podatkov, pa že več kot 68 odstotkov, kar ga uvršča na prvo mesto med slovenskimi operaterji. Največ govora in pozornosti v zadnjem obdobju je namenjenega peti generaciji mobilnih omrežij (5G), ki bo prinesla še večje zmogljivosti omrežij in številne priložnosti za razvoj novih storitev. »Veliki premiki bodo predvsem na področju gospodarskih vertikal, kot so e-poslovanje, e-varnost, e-zdravstvo, e-izobraževanje, e-mobilnost, oziroma na področju omogočanja interneta stvari,« pojasnjujejo v Telekomu.

Telekom Slovenije je sicer kot prvi slovenski operater svoje mobilno omrežje, ki so ga nemški strokovnjaki na neodvisnem testu ocenili kot najboljše v Sloveniji, v celoti nadgradil s tehnologijo NB-IoT (Narrowband Internet of Things). Gre za standardizirano tehnologijo za učinkovito množično komunikacijo naprav (povezanih v internet stvari), ki ustvarjajo nizek podatkovni promet. Tehnologija omogoča tako enostavne kot kompleksne rešitve interneta stvari, kar pomeni vse od povezovanja posameznih senzorjev do razvoja pametnih mest in skupnosti, zagotavljanja podatkov za upravljanje energetskih, vodovodnih ali plinskih omrežij, nadzora okolja, varnosti in varovanja, logističnih in transportnih rešitev, proizvodnje, kmetijstva, prodaje ter finančnih, zdravstvenih in komunalnih storitev.

Pametna pisarna in NEO

Z gospodarsko rastjo, razvojem in digitalizacijo se spreminjajo tudi pričakovanja in način poslovanja podjetij. Digitalizacija poslovanja s storitvami v oblaku omogoča avtomatizacijo in poenostavljanje poslovnih opravil ter odpira nove ideje in trge. Eden od njih je tudi tako imenovana pametna pisarna. »Ponujamo eno rešitev za pametno pisarno, ki je sestavljena iz več produktov, kot so rešitve office 365, spletna stran, spletna blagajna, varnostne rešitve…« pravijo v Telekomu Slovenije in dodajo, da je rešitev modularna, tako da se lahko vsako podjetje odloči za kombinacijo rešitev, ki jih potrebuje za bolj učinkovito, varno in varčno poslovanje.

Telekom Slovenije je med prvimi na svetu uporabnikom omogočil tudi, da vsebine, ki so dostopne prek televizorja in drugih zaslonov, ter naprave pametnega doma upravljajo z glasom v slovenskem jeziku in na enem mestu. Platformo za pametno življenje NEO odlikujejo preprosta uporaba, hitrost vmesnika, naprednost in dodelanost rešitve, spremljanje gledanosti v realnem času in potencial za širitev. NEO je na globalno najvplivnejšem dogodku s področja medijev, zabave in tehnologije IBC, ki je septembra potekal v Amsterdamu, navdušil tako obiskovalce kot žirijo. Na tekmovanju za CSI Awards, ki sodijo med najprestižnejše in konkurenčne tehnološke nagrade v panogi, je bila v kategoriji produktnih tehnologij interneta stvari ali aplikacij (Best IoT product technology or application) platforma NEO razglašena kot najboljša. Ob tem pa je NEO prejel še številne druge domače in mednarodne nagrade.