Flamska je pokrajina na severu Belgije, ki velja za eno najgosteje poseljenih regij v Evropi, slovi pa po dobri hrani. Ena najbolj značilnih flamskih jedi je karbonada (v izvirniku carbonade), nekakšna gosta, počasi kuhana sladko-kisla goveja obara, pripravljena s temnim pivom in obilico čebule. Na videz nekoliko spominja na zelo gost (sploh ne tekoč) temen golaž, ampak se po okusu od njega precej razlikuje. Med drugim zaradi začimb, kot je timijan. Ponekod jedi dodajo še gobe in nekaj za nas tako neobičajnega, da boste nemara morali prebrati dvakrat: rezine rženega kruha z medom, začinjenega z janežem, cimetom, klinčki in muškatnim oreščkom. Tako rekoč medenjake. Namažejo jih z gorčico in z namazano stranjo navzdol položijo na počasi brbotajočo karbonado, da se počasi razgradijo in zgostijo omako ter jo začinijo oziroma osladijo. Klasična priloga h karbonadi je pomfrit, verjetno najbolj znana izvirno belgijska jed, ki se v izvirniku imenuje frieten. Postregli pa vam jo bodo tudi s kuhanim krompirjem ali značilno belgijsko prilogo stoemp, ki je nekakšen krompirjev pire z zelenjavnimi primesmi.