Prek klasičnih kvalifikacij se je na evropsko prvenstvo v nogometu uvrstilo dvajset ekip. Od nekdanjih republik skupne države je to uspelo le našim južnim sosedom Hrvatom. Aktualni svetovni podprvaki na nekaterih tekmah (remi v Azerbajdžanu) niso blesteli, a so izbranci Zlatka Dalića na koncu v skupini E vseeno osvojili prvo mesto.

Manj uspešni sta bili reprezentanci Slovenije in Črne gore, ki prihodnje leto vse do jeseni (liga narodov) ne bosta imeli pravih tekmovalnih obveznosti. V kvalifikacijah sta razočarali tudi reprezentanci Bosne in Hercegovine (četrto mesto v skupini J) ter Srbije (tretje mesto v skupini B). Več od pričakovanj sta prikazali ekipi Kosova in Severne Makedonije, a še vedno ne dovolj za prvi dve mesti v svoji skupini. A zadnje štiri naštete ekipe imajo za uvrstitev na prvenstvo tudi rezervni načrt – ker so vse zmagovalke svojih skupin v lanski ligi narodov, bodo marca prihodnje leto iskale še zadnje vstopnice za preboj na evropsko prvenstvo.

Skozi končnico lige B bo svojo priložnost iskala Bosna in Hercegovina, njen nasprotnik pa do konca včerajšnje redakcije še ni bil znan. Zanimivo bo videti, ali bo prihodnje leto BiH še naprej vodil Robert Prosinečki, za katerim je burno obdobje na klopi zmajev. Samozavestno polfinalni boj z Norveško v končnici lige C pričakujejo Srbi. Izbranci Ljubiše Tumbakovića so gol na zadnji tekmi proti Ukrajini (2:2) prejeli šele ob koncu tekme. Za skalp Skandinavcev bodo morali orli bolje igrati v obrambi. »Do marca je še daleč. Glede na učinek proti Ukrajini lahko dobro razpoloženi čakamo tekmo proti Norveški. Defenzivno imamo veliko prostora za izboljšanje,« je dejal povratnik v gol Srbov Predrag Rajković.

Za balkanski obračun v končnici lige D bosta poskrbela Severna Makedonija in Kosovo. Prva je v kvalifikacijah namučila Slovenijo (zmaga doma in remi v Ljubljani), Kosovo pa je v skupini prehitelo Bolgarijo in Črno goro, zaostalo pa le za Anglijo in Češko. Zmagovalec sosedskega derbija bo le še korak oddaljen od Eura 2020, za mesto na turnirju se bo pomeril z boljšim iz para Gruzija – Belorusija. Polfinalne tekme končnic vseh lig bodo 26. marca, finali pa pet dni pozneje, ko bomo dobili štiriindvajset ekip, ki bodo junija in julija prihodnje leto nastopala na evropskem prvenstvu.