V kvalifikacijah za EP se čaka le še na razplet v skupini E. V njej je prvo mesto osvojila Hrvaška, za drugo, ki še prinaša nastop na prvenstvu, pa v igri ostajajo Wales, Madžarska in Slovaška. Slednja bo gostila najslabšo reprezentanco skupine Azerbajdžan, v primeru zmage pa pogledovala proti Cardiffu, kjer se bosta pomerila tretjeuvrščeni Wales in drugouvrščena Madžarska. Za gostitelje je račun zelo preprost, saj jim uvrstitev na turnir stare celine prinaša le zmaga, medtem ko Madžarom v primeru remija oziroma poraza Slovakov za uspeh zadostuje že točka.

»Ujeli smo ritem, česar v mednarodnem nogometu ni lahko doseči. Proti Madžarom nam ne bo lahko. V kvalifikacijah vseskozi dokazujejo, da so kakovostna ekipa,« pravi selektor Walesa Ryan Giggs, ki je junija v Budimpešti izgubil proti Madžarom z 0:1. Glede na pomembnost obračuna, bo 45-letnik bržkone od prve minute računal tako na Aarona Ramsayja kot Garetha Bala, četudi nogometaša zaradi številnih zdravstvenih težav v tokratnem kvalifikacijskem ciklusu še nista zaigrala skupaj. »Ko smo lani ostali brez nastopa na mundialu, smo bili zelo razočarani, zato bi nam uvrstitev na evropsko prvenstvo pomenila ogromno. V reprezentanci je veliko novih obrazov, ki niso še nikoli nastopili na velikem tekmovanju, zato bi bila to pomembna izkušnja zanje,« je prepričan Aaron Ramsay.

Wales so v zadnjih dneh pod drobnogled vzeli tudi španski mediji. Te bega nastopanje Bala za reprezentanco, čeprav 30-letnik s prvo ekipo madridskega Reala ne trenira že ves mesec, zadnjo tekmo zanj pa je odigral v začetku oktobra proti Granadi. Vezist je konec minulega tedna proti Azerbajdžanu odigral 60 minut, za dodatno zmedo okoli njegovega klubskega statusa pa poskrbel z izjavo pred gostovanjem v Bakuju. »Nedvomno z večjim navdušenjem igram za Wales kot za Real Madrid. Ko igram za reprezentanco, je tako, kot če bi igral s kolegi v parku. Tu govorim svoj jezik in se počutim prijetneje,« priznava Gareth Bale.

Kljub temu da so na prvenstvo že uvrščeni, svoje zadnje tekme v kvalifikacijah ne nameravajo zlahka vzeti Nemci. Štirikratni svetovni prvaki so si za cilj zastavili osvojitev prvega mesta v skupini C, ki ga bodo z gotovostjo dosegli le v primeru zmage proti Severni Irski v Frankfurtu. »Obračun želimo dobiti in v skupini končati na vrhu. To je naš cilj. Naše moštvo je zelo ambiciozno in odločno ter z ogromno potenciala, čeprav morajo nekateri nogometaši še napredovati. Trenutno verjetno nismo med favoriti za osvojitev evropskega prvenstva, a ni nerazumno pričakovati, da si bomo utrli pot proti vrhu,« je optimističen nemški selektor Joachim Löw. Reprezentanci Nemčije in Severne Irske sta se med seboj doslej pomerili 18-krat. Dvanajstkrat je bila boljša Nemčija, dvakrat Severna Irska, štirikrat pa sta se moštvi razšli brez zmagovalca.