Španska nogometna vrsta je z visoko zmago proti Romuniji s 5:0 sklenila kvalifikacije za evropsko prvenstvo in s 26 osvojenimi točkami prepričljivo osvojila prvo mesto v skupini F. Svetovni prvaki izpred devetih let so kvalifikacije odigrali z odliko, saj so na desetih tekmah vpisali osem zmag in dva remija, z 31 doseženimi goli pa po strelskem učinku zaostali le za Italijani, Angleži in Belgijci. Kljub izjemnemu dosežku so španski reprezentanti madridski stadion Wanda Metropolitano zapuščali šokirani in razočarani, saj so po tekmi izvedeli, da bodo na evropskem prvenstvu nastopili brez selektorja Roberta Morena. Tega so namreč le nekaj ur pred obračunom obvestili, da pri Španski nogometni zvezi (RFEF) nanj ne računajo več. »Sami smo brez moči. Lahko le treniramo in damo vse od sebe. Podpiramo selektorja in preostalo osebje. Zanje bi dali naša življenja,« je povedal strelec dveh zadetkov proti Romunom Gerard Moreno.

Kot poročajo španski mediji, je novica Roberta Morena presenetila in povsem potrla, tako zelo, da se je po tekmi zlomil v slačilnici in odpovedal svoj nastop na novinarski konferenci. Pri športnem dnevniku As so zapisali, da se je Moreno počutil, kot da ga je zveza izkoristila in izdala, saj je po devetih tekmah brez poraza resno računal na enoletno podaljšanje pogodbe.

Dvainštiridesetletnik je reprezentanco prevzel marca, potem ko je zamenjal Luisa Enriqueja. Ta je s položaja selektorja odstopil zaradi bolezni svoje devetletne hčerke Xane, ki je avgusta izgubila boj s kostnim rakom. »Če se bo Luis želel vrniti, bom z veseljem odstopil,« je tedaj dejal Robert Moreno, ki je brez službe ostal prav zaradi vrnitve nekdanjega trenerja Barcelone na čelo Španije. »Luis Enrique je moral selektorski položaj zapustiti zaradi situacije, v kateri se ne želi znajti nihče. Je vodja našega projekta, ki ga bomo nadaljevali do konca svetovnega prvenstva v Katarju. Morenu je bilo jasno, da bo moral v primeru vrnitve Enriqueja odstopiti s položaja selektorja,« je na današnji novinarski konferenci vrnitev Enriqueja potrdil predsednik RFEF Luis Rubiales.

Po tekmi v Madridu je brez službe po dveh letih ostal tudi Cosmin Contra. Romunija je pod njegovim vodstvom kvalifikacije za evropsko prvenstvo sklenila na četrtem mestu in tako ostala brez nastopa na prvenstvu stare celine. »Nisem dosegel zastavljenih ciljev, zato zapuščam reprezentanco,« je v svoji odstopni izjavi dejal Cosmin Contra.