Težko bi rekel, da me je omenjena izjava presenetila. V zvezi s prometno varnostjo sem pač slišal že toliko neumnosti, da človek proti njim razvije nekakšno odpornost, je pa res, da je bila ta nova. Še neslišana, sveža, izvirna. Saj vozniki, o čemer smo pisali že »n-krat«, otrok še dandanes velikokrat ne vozijo v otroških sedežih, pri čemer najdejo sto in en izgovor, največkrat, da je šlo le za krajšo vožnjo, a vseeno doslej še nisem slišal, da bi kdo zanikal pomembnost kakovostnega sedeža in kar vse metal v isti koš. To je namreč približno enako, kot da bi rekli, da so enake vse pnevmatike in da je pomembno le, kako z njimi vozimo ter da dober voznik tudi z najslabšimi ne bo imel težav niti v najtežjih razmerah. No, morda pa me ravno zato, ker sem že slišal tudi natanko takšno mnenje, tokratno »novo«, kot rečeno, ni presenetilo.

Kakor koli, silno samozavesten in glasen možakar je imel vseeno (deloma) prav pri eni stvari. Da je pomembno, da otroka dobro privežeš z varnostnim pasom. Pri čemer pa je seveda pomembno »tudi« to in ne »le« to. Tudi najkakovostnejši otroški sedeži namreč ne zagotavljajo prave zaščite, če niso pravilno nameščeni in ni v njih pravilno nameščen in pripasan otrok. To so nenazadnje znova dokazali nedavni testi AMZS in partnerskih avtomobilskih klubov ter organizacij za varstvo potrošnikov, na katerih so pod drobnogled samo letos vzeli kar 61 otroških varnostnih sedežev in ki jim, jasno, to je treba poudariti, gre popolnoma zaupati. Zato naj bodo tudi prvo in glavno vodilo pri nakupu tega, dobesedno, življenjsko pomembnega pripomočka.

Ravno najnovejša serija testov (mimogrede, nemški avtomobilski klub ADAC je prvega takšnega objavil že pred davnimi 53 leti) pa je znova pokazala tudi, da vsi sedeži še vedno niti slučajno ne zagotavljajo enake stopnje varnosti, tisti najslabši pa vsebujejo tudi polno otroku nevarnih snovi. Skupno je tako oceno »slabo« prejelo osem od 61 sedežev, kar sicer po eni strani ni veliko, pohvalno je tudi, da se pri vseh dobrih vidi, da se proizvajalci trudijo upoštevati nasvete in priporočila tistih, ki teste opravljajo in imajo z vsem skupaj ogromno izkušenj. No, po drugi strani pa je tudi to preveč, saj slab otroški varnostni sedež pač ne bi smel imeti mesta v nobenem avtomobilu in še pred tem ne v prodajalni. Ne nazadnje – če takšnih sedežev ne bi bilo, tudi izjav z začetka zapisa ne bi bilo več. Pa četudi bi bile, ne bi imele pomena. Danes ga, žal, namreč še vedno imajo, kakor koli neum(est)ne pač že so.