Čeprav je na prvi pogled v »slovenski« kvalifikacijski skupini G za nastop na evropskem nogometnem prvenstvu vse odločeno in bo potnik med elitno druščino 24 najboljših evropskih reprezentanc poleg že kvalificirane Poljske tudi Avstrija, si naši severni sosedi uvrstitve na prvenstvo Stare celine tudi matematično še niso zagotovili. Bi si jo pa že danes lahko s točko na domači tekmi proti Severni Makedoniji, ki bi na drugi strani z morebitno zmago na Dunaju upanje, dasiravno izredno majhno, poleg sebi lahko podaljšala tudi Sloveniji in Izraelu. Seveda ob predpostavki, da nocoj zmagata. S čimer bi dobili vsaj malce razburljiv zadnji krog, pa čeprav je težko verjeti, da bi si v njem Avstrija privoščila še en spodrsljaj proti izjemno skromni Latviji.

No, realno je, sploh glede na zadnje tekme, težko pričakovati že, da bi Avstriji spodrsnilo nocoj. Sploh zato, ker, kot zapisano, potrebuje le točko. S katero bi, še bolj pa seveda z zmago, Avstrija nadaljevala serijo odličnih predstav z zadnjih šestih tekem, na katerih je dosegla kar pet zmag in le en remi in ki jo je zacementirala na drugem mestu, potem ko so jo nekateri po dveh porazih na uvodnih dveh tekmah že kar odpisali. »Smo v položaju, za katerega smo zadnjega pol leta močno garali, in komaj čakamo tekmo, na kateri bi lahko dvignili vstopnico za evropsko prvenstvo. Ne računamo s tem, da imamo dejansko dve možnosti, vse skupaj želimo končati že na tekmi s Severno Makedonijo, ki pa jo hkrati močno spoštujemo, saj gre za kompaktno reprezentanco, ki bo zelo nevarna predvsem v protinapadih,« pred tekmo napoveduje desni branilec in član vodilnega moštva nemške bundeslige Borussie iz Mönchengladbacha Stefan Lainer.

Severna Makedonija je medtem v prvih osmih krogih kvalifikacij igrala spremenljivo in ji kakšen daljši niz ni uspel, ji je pa v uteho ne glede na nocojšnji izid to, da njenih možnosti za nastop na evropskem prvenstvu v nobenem primeru po skupinskem delu kvalifikacij še ne bo konec. Z dobrimi nastopi v ligi narodov so si namreč Makedonci kot rezervno možnost, ki pa je vedno bolj realna, zagotovili uvrstitev med 16 reprezentanc, ki se bodo marca prihodnje leto v dodatnih kvalifikacijah pomerile za zadnja štiri prosta mesta na prvem EP, katerega tekme bodo razpršene po vsej celini. »Vse dokler imamo možnosti, se bomo borili. Dobro smo trenirali in smo pripravljeni, da se na zadnjih dveh tekmah pokažemo v najboljši luči in kvalifikacije končamo z zmagama. Proti Avstriji pa želimo dokazati tudi, da rezultat na tekmi v Skopju ni bil realen, temveč posledica našega slabega dne,« napoveduje makedonski krilni napadalec in član Mallorce Aleksandar Trajkovski, ki bo tokrat pogrešal kaznovane soigralce Nestorovskega, Nikolova in Musliuja, z omenjeno tekmo pa je mislil na junijski poraz z 1:4, najvišji makedonski v teh kvalifikacijah.

Na tretji tekmi skupine G se bosta pomerila Izrael in Poljska. Za gostitelje šteje le zmaga, na katero po tihem računajo tudi zavoljo dejstva, da se je Poljska na EP že uvrstila. A tudi tri točke Izraelcem kot rečeno prinašajo podaljšanje upanja le ob ugodnem razpletu na že omenjeni tekmi na Dunaju.