Na krilih devetih zaporednih zmag, s čimer je izenačila nacionalni rekord iz leta 1939, Italija nocoj gostuje v Bosni in Hercegovini. Štirikratni svetovni prvaki imajo nastop na EP že zagotovljen, zato bo obračun priložnost, da selektor Roberto Mancini preizkusi tudi nekatere nove taktične zamisli, v kar ga bodo bržkone prisilile poškodbe igralcev. Zaradi zdravstvenih težav so odpadli Marco Verratti, Domenico Berardi in Leonardo Spinazzola, prvič so bili vpoklicani Riccardo Orsolini (Bologna), Gaetano Castrovilli (Fiorentina) in Andrea Cistana (Brescia), naknadno pa še Cistanijev klubski soigralec Sandro Tonali, ki ga pri 19 letih že primerjajo z nekdanjim zvezdnikom italijanskega nogometa Andreo Pirlom.

»Primerjave z njim me ne motijo, a mislim, da sem precej drugačen. Pirlo je imel tehniko in kakovost, ki se ju ne da opisati. Sam se vidim bolj kot Gennaro Gattuso, a z nekaj več tehničnega znanja. Vedno je bil moj vzornik,« pravi Sandro Tonali, ki je v dresu članske reprezentance debitiral pred mesecem dni proti Liechtensteinu, predsednik Brescie Massimo Cellino pa ga ceni na 300 milijonov evrov. Italijani so prvo tekmo proti BiH v Torinu dobili z 2:1 in ji prizadejali enega od štirih porazov v kvalifikacijah. Ekipa Roberta Prosinečkega je vse poraze vpisala v gosteh, s tem pa si močno priprla vrata prvenstva.

Njegovi igralci so na stadionu Bilino polje neporaženi na zadnjih devetih tekmah evropskih kvalifikacij (šest zmag, trije remiji), a se osredotočajo na sklepni turnir lige narodov, prek katerega se še lahko uvrstijo na Euro. Drugo mesto v skupini bo najverjetneje pripadlo Finski, ki jo od prvega nastopa na velikem tekmovanju loči le še domača zmaga proti Liechtensteinu. Skandinavci bodo v tem primeru spisali svojo pravljico in postali 34. država, ki si je priigrala nastop na EP. »Še pred tremi leti smo bili na Fifini lestvici okoli stotega mesta, zdaj smo blizu uvrstitvi na EP. Uspeh bi nam dal še dodatni zagon, ki bi morda spremenil tudi našo miselnost. Prihodnje uvrstitve na veliko tekmovanje ne bi bile več presenečenje, temveč norma,« meni kapetan Finske Tim Sparv. V ekipi blesti napadalec Norwicha Teemu Pukki, ki je v kvalifikacijah dosegel sedem od dvanajstih golov za Finsko. »Puuki je naš faktor X v napadu. V zadnjih letih je za nas gole dosegal kot za šalo,« dodaja Sparv.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020, deveti krog, skupina D, danes ob 20.45: Danska – Gibraltar, Švica – Gruzija, skupina F, ob 18. uri: Norveška – Ferski otoki, ob 20.45: Romunija – Švedska, Španija – Malta, skupina J, ob 18. uri: Armenija – Grčija, Finska – Liechtenstein, ob 20.45: Bosna in Hercegovina – Italija.