Kot je spomnil predsednik vlade, je pobuda za spremembe pravil delovanja ESS nastala na strani delodajalcev, ki so septembra prekinili socialni dialog. Niso se namreč strinjali, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS, kot je to počela Levica, saj bi bili lahko sprejeti brez soglasja socialnih partnerjev.

»Delo je za nekaj časa zastalo, a smo se usedli skupaj za mizo in dorekli sistem za naprej,« je izpostavil Šarec. Kot je dodal, so se zavezali, da bo dialog tekel dalje in da bo ESS lahko obravnaval tudi nevladne predloge zakonov, ki bodo uživali podporo ministrske ekipe.

»Verjamem, da bo to predstavljalo nek nov zagon, da bo vzpostavljeno novo zaupanje med socialnimi partnerji,« je bil optimističen premier. Prepričan je, da bodo zakoni, ki bodo obravnavani na ESS, lažje dobili glasove tudi v DZ.

»Če bi se zgodilo, da bi iz takih ali drugačnih razlogov dialog spet zastal, bomo spet sedli skupaj in spet iskali rešitve. Kajti socialni dialog je izjemnega pomena in ne smemo dovoliti, da bi v tem mandatu, zato ker je vlada manjšinska, zamrl,« je sklenil.