Svetovni gastronomski vodnik Gault&Millau je v sredo v okviru Dnevov slovenskega turizma razglasil najboljše za leto 2020. Kuharski mojster oz. chef tradicije je postal Uroš Štefelin, chef prihodnosti pa Jure Tomič.

Med prejemnike posebnih nagrad se zapisujejo še Simon Sitar kot najboljši natakar, Jakob Pintar kot mladi talent, Ksenija Krajšek Mahorčič kot najboljša slaščičarka, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran Bazilika bistro.

Med najbolje ocenjenimi restavracijami je v Sloveniji sicer šest takih, ki so prejele po štiri kape, kar je najvišji dosežek, 29 pa takih, ki se lahko pohvalijo s tremi. Restavracije so sicer ocenjene z ocenami od ena do 20, od tega sta jih največ, po 17,5, zbrala že omenjena Gostilna pri Lojzetu ter Hiša Franko iz Kobarida.

»Gault&Millau Slovenija sledi mednarodnim standardom Gault&Millau, imamo inšpektorje, ki jasno sledijo vnaprej določenim kriterijem vrednotenja in svoje ocene definirajo po sklopih, brez vpogleda v končni rezultat ocene. Tako so npr. število doseženih točk oz. kap ter izbira najboljših rezultat nevtralnih ocen več ocenjevalcev,« je pojasnila direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić.

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so sicer letos obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi večkrat, ter pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Kot novost se v vodnik uvršča tudi več kot 20 kmečkih turizmov in prepoznavne slovenske živilske izdelke. Vodnik je obogaten tudi s fotografijami Slovenije in doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences.

Celoten vodnik bodo sicer predstavili šele čez teden dni, na dogodku November Gourmet Finale. Takrat bo prvič izšel tudi poseben vodnik za Ljubljano, imenovan Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost.

Slovensko različico Gault&Millau že od prve izdaje podpira Slovenska turistična organizacija (STO), ki prihod uglednih tujih kulinaričnih vodikov, končno tudi Michelina, vidi kot pomemben del razvoja in promocije slovenske gastronomske ponudbe. »Slovenija je po zaslugi izjemnih kuharskih mojstrov, natakarjev, restavracij in drugih, ki jih odlikuje odličnost, kreativnost ter srčnost, že danes vrhunska gastronomska destinacija,« je dejala direktorica STO Maja Pak.