Martinovanja je konec. Prehrambna pernata aviacija si lahko oddahne, mlinci in rdeče zelje pa pridejo na jedilnike spet prihodnje leto. Med dnevnimi časopisi so te dni blestele Slovenske novice, ki so na podlagi grafoloških izvidov ugotovile, da bi moral biti Matjaž Nemec prodajalec, Luka Mesec bankir, Janez Janša mediaior, Matej Tonin učitelj, Brane Golubović pa lepotni kirurg. A začetka brkatega obdobja to ni preveč zmotilo. Movember so ga poimenovali v Avstraliji, od koder je prišla domislica za nošenje brk v podporo preprečevanja in odkrivanja bolezni moških notranjih in zunanjih organov.

Romiha brada in brki spremenijo v moža, Melania bo ulita v bron

Čeprav je bradata in brkata revolucija obsedla ves svet, se v namene zdravstvenega ozaveščanja, ki mu tempo seveda narekuje predvsem moda, vsak november odloča tudi veliko sicer golobradih slovenskih mladeničev in mož. V reviji Zvezde Lady so predstavili nekaj takšnih bradačev in brkačev iz medijskega sveta, ki so si, kot so zapisali, ob priložnosti že pustili brke in bodo movembru morda sledili tudi letos. Za televizijskega voditelja Petra Polesa so zapisali, da je imel na začetku voditeljske kariere lase, zdaj pa ima brke in brado, ki je v času vodenja oddaj kratko pristrižena in urejena, ko pa je voditeljske sezone konec, si Pero rad pusti na obrazu kakšen centimeter več. Boštjana Romiha so okarakterizirali kot ljubljenca vseh tašč, ki prisega na videz skrbno obritega dečka. »Kljub temu si vsake toliko časa privošči pobeg, da si pusti rasti nekajdnevno bradico z brki. Takrat se iz dečka spremeni v moža,« se je glasila analiza Romihove iniciacije.

V Nedeljskih novicah so se spomnili še enega častitljivega novembrskega obeležja. »Osmi november pred tremi leti se je zapisal ne samo v zgodovino Sevnice, ampak tudi Slovenije,« je ugotovitev, ki ji ne kaže oporekati. Takrat je bil za predsednika ZDA izvoljen Donald Trump, Sevničanka Melanija, pozneje Melania, pa je avtomatično postala prva dama, na kar so njeni rojaki še vedno izredno ponosni. V čast njenemu liku in delu so ji, ne glede na to, da jih ni, odkar ima glavno besedo v Beli hiši, še nikdar obiskala, v domačem kraju posvetili torto melania, turistične agencije pa vodene oglede osnovne šole, ki jo je obiskovala, in gradu Sevnica, kjer je mogoče kupiti nekaj izdelkov blagovne znamke First Lady – ustekleničeno modro frankinjo, sevniško salamo in jabolčne krhlje v čokoladi iz sorte jabolk sevniška voščenka. Vrhunec je bil postavitev njenega lesenega kipa sredi nekega polja. Domačini so ga ljubkovalno poimenovali Smrketa, ker je bil štor, iz katerega je ameriški umetnik izrezljal Melanio, pobarvan v modro barvo, kot je bila njena obleka na inavguraciji njenega soproga. Kot so izbrskali v Nedeljskih novicah, je po novem umetniško delo zavito v folijo, ker namerava kipar iz njega narediti bronasti odlitek, ki ga bodo poslali v ZDA. Kje bo stal njen bronasti kip, za zdaj še ni znano.

Mario Galunič še vedno trpi, Luka Pahor kadi

Komaj smo si oddahnili od poletnih fotografij in potopisov, ki so prekrivali rumene strani najžlahtnejšega tiska, že so tu jesensko-zimske avanture in obiski najrazličnejših držav, razprostrtih po vseh celinah, kamor kani ali pa je že odpotoval slovenski zvezdniški živelj. Upokojeni planiški letalec Robert Kranjec po poročanju revije Suzy s svojo družino uživa oziroma je užival na Barbadosu, otoku, ki ga, kot so zapisali, objemajo bele peščene plaže, kristalno čista voda in tropsko podnebje. Potoval je tudi Luka Pahor, predsednikov sin, ki po informacijah Zvezd Lady ne skriva, da bi rad postal politik. No, ne skriva niti tega, da je strasten kadilec. Te grde navade, kot so zapisali, se ne more znebiti niti pred vstopom na letalo. Z javno objavljeno fotografijo iz kadilske komore na letališču ga je izdalo deklo Tisa, nad njenim početjem pa je bil menda tako nenavdušen, da je njej in fotografski kameri pokazal sredinec.

Revija Nova je eno stran namenila počitniškim dogodivščinam televizijske dive, pisateljice in novinarke Vesne Milek, ki je v Rimu skupaj s sinom in prijatelji podoživljala antično zgodovino, saj je obiskala prav vse največje znamenitosti v mestu in v dokaz seveda priložila tudi ves fotomaterial. V torek pa je že vodila prvo oddajo nove sezone oddaje Od blizu, v kateri je zasliševala še eno slovito zvezdo državne televizije Maria Galuniča. Super TV-Mario je nastopil tudi v članku revije Suzy z naslovom »Mario Galunič spet na sodišču, trpljenje se nadaljuje«. Že leta je namreč žrtev nadlegovalke, ki mu je zagrenila življenje z obiski na domu, pisanjem pisem ter neustavljivo željo, da bi postala mati njegovega otroka. Po mukotrpnem postopku je po zapisanem v Suzy Galuniču sicer uspelo pridobiti sodno prepoved približevanja, ki pa jo je vdiralka v njegov zasebni prostor prekršila s ponovnim zasipanjem s pozornostjo v pismih. In spet pristala na sodišču. V Novi so pridobili ekskluzivne podatke s sojenja in izvedeli, da se je nadlegovalka v vmesnem času preimenovala in da Maria vsaj z neusahljivo željo po skupnem otroku naj ne bi več nadlegovala, ker je menda v menopavzi.

Blagnetova ima balzam za dušo, Mlakarjeva je feministka

V svet se odpravlja še primadona slovenske zabavne glasbe, kot so ji polaskali v reviji Nova, Helena Blagne. V Skopju ji bodo namreč podelili priznanje za umetniški prispevek in odlično sodelovanje v glasbi in kulturi, na kar je silno ponosna in tudi ganjena, tako kot je vsakič, ko obišče makedonsko glavno mesto. »Tam se odpre neko novo obzorje. Že njihov jezik in melos sta pravi balzam za mojo dušo. Ljudje te ne ocenjujejo po videzu, niso obremenjeni s tvojimi kilogrami in gubicami. Nate gledajo kot na človeka in glasbenika, zato se v Ohridu ali Skopju povsem sprostim in sem čisto drug človek,« je pred odhodom povedala Blagnetova. Če je primadona slovenske glasbene scene Helena, je gotovo primadona slovenskega gledališča Zvezdana Mlakar. V reviji Story se je poglobila v svet feminizma in povedala, da je zanjo feminizem alfa in omega, čudno pa se ji zdi, da je tako osovražen, saj feminizem zanjo predstavlja ženska, ki je samostojna, čuteča, ki se lahko zjoče, ampak točno ve, zakaj je tu, na tem svetu. Najbolj jo prizadene, da ženske udrihajo čez ženske. »Galantno bi bilo, da se ženske prenehamo blatiti. Nismo več v pradavnini, ne potrebujemo perja, po katerem bi nas izbrali. Morda bi morale odvreči žensko ljubosumnost in tekmovalnost,« je nadgradila svojo feministično misel.

A komu mar za Makedonijo in feminizem. Novica tedna je vsekakor napoved koncerta treh neprekosljivih in večnih slovenskih glasbenih talentov. »Trije slovenski glasbeni velikani in zmagovalci Vlado Kreslin, Pero Lovšin in Zoran Predin bodo ponovno združili moči in pripravili zmagovalni koncert 9. maja 2020, na dan zmage,« se glasi napoved, ki je s svetlobno hitrostjo zakrožila po svetu, koncert zmagovalne večne trojice bo kje drugje kot v dvorani Stožice, kjer nastopajo le največje svetovne in domače zvezde iz časov polpretekle zgodovine. Najdražje vstopnice so po 70 evrov.