Ker je Nogometna zveza Slovenije jesenski del državnega prvenstva skrajšala za dva kroga, bodo klubi na skoraj tri mesece dolg zimski premor odšli že 5. decembra. V zadnjih štirih krogih se obeta ogorčen četveroboj za naslov jesenskega prvaka. Vodilna Olimpija, ki edina v ligi igra atraktiven in napadalen nogomet, ima le dve točki prednosti pred preračunljivim Mariborom pod taktirko Milaniča in Zahovića, Aluminijem, ki je obrambni igri dodal učinkovitost v napadu, in vzpenjajočo se Muro s slovenskimi igralci. Olimpija je potrebovala kar nekaj dni, da je prebolela poraz na derbiju v Murski Soboti. Razloge je poiskala pri sebi, ni sklicevala tiskovnih konferenc zaradi sodnikov, čeprav so bili odločitve in kriterij vse bolj vase zaverovanega Damirja Skomine očitno v njeno škodo.

Rudar – Celje danes ob 14.45, sodnik: Vinčić

Rudar je bil v Sežani pred prvo zmago v sezoni, a je osvojil le točko, ker je sodnik Nejc Kajtazović v 90. minuti (pre)strogo dosodil enajstmetrovko za Tabor po igranju Hrubika z roko v kazenskem prostoru. Velenjčani so pri mnogih očitno že odpisani iz boja za obstanek, čeprav imajo po kakovosti igralce za več kot zadnje mesto na lestvici, a v ekipi očitno ni prave kemije, kar se vidi že po govorici teles na igrišču. Ne bo jim pomagal niti novi hrvaški trener Andrej Panadić, po Suljemanoviću, Žilniku in Jarošu že četrti v sezoni, ker je klub naredil preveč napak in postal ujetnik lokalnih politikov, ki ga poskušajo ohraniti pri življenju, potem ko je ostal brez generalnega pokrovitelja, ter kruhoborskih menedžerjev. Predsednik kluba Peter Dermol, sicer podžupan občine Velenje, ni kos nogometnim izzivom. Zdaj je ostal še brez direktorja kluba Marka Čepelnika, ki je odstopil zaradi osebnih razlogov. Menedžerji rušijo (neposlušne) trenerje, če ne igrajo nogometaši, ki so jih pripeljali v klub. Celjani so na prvem letošnjem savinjsko-šaleškem derbiju zmagali s 3:0 in so veliki favoriti za osvojitev treh točk. Varovanci Dušana Kosiča zelo nihajo iz tekme v tekmo, v prejšnjem krogu so se z zmago proti Triglavu vrnili na zmagovito pot, čeprav ni igral kapetan Mitja Lorrič.

Verjetni postavi – Rudar: Stopajnik, Pušaver, Kašnik, Džinić, Filipović, Krefl, Hrubik, Črnčič, Kuzmanović, Radić, Petrović. Celje: Rozman, Vidmajer, Zaletel, Stojinović, Brecl, Plantak, Benedičič, Kerin, Božić, Lotrič, Vizinger. Naš namig: 2.

Maribor – Domžaledanes ob 16.55, sodnik: Skomina

Že prejšnji teden pred zmago pri Bravu (1:0) je Darko Milanič odšteval, koliko tekem je še ostalo do zimskega premora. »Štiri tekme pred koncem baziramo na entuziazmu, na treningih smo zadovoljni, pripravljeni dati vse od sebe, in to moramo prenesti tudi na igrišče,« je Milaničeva popotnica pred obračunom z Domžalami. Martin Milec, ki ga je Matjaž Kek vpoklical v reprezentanco, se sicer upravičeno postavlja z dvema ničlama v obrambi, ampak to pove precej o siceršnji igri vijoličastih, ki so na zadnjih štirih tekmah zabili le tri gole. »Cilj je, da zabijemo več kot enkrat, sposobni smo,« ni nezanemarljiva izjava Milaniča. Za potrebo bolj stabilne obrambe je moral v gol vrniti veterana Jasmina Handanovića, spredaj pa se lahko zanese na Roka Kronavetra, vendar se aktualni prvi strelec kluba še ne ujame povsem z dvakratnim najboljšim strelcem lige Luko Zahovićem. Maribor ni našel tekmeca, da bi med tednom odigral prijateljsko tekmo. »Škoda. Za Mešanovića in Kotnika se je pokazalo, da te tekme igralce tudi dvignejo.« Težko bi Andrej Razdrh, trener Domžal, v Kidričevem bolj neposredno opisal, kaj je narobe z rumeno družino: »Od prvih treh golov smo si dva dali sami. Neverjetno, koliko neumnosti lahko naredimo v 90 minutah.«

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Dervišević, Vrhovec, Hotić, Kronaveter, Zahović. Domžale: Mulalić, Rom, Vujadinović, Klemenčič, Fink, Ibričić, Pišek, Mujan, Podlogar, Jakupović, Vuk. Naš namig: 1.

Triglav – Bravojutri ob 14. uri, sodnik: Tkalčič

Derbi sosedov na lestvici za obstanek v ligi oziroma izogib devetemu mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim drugoligašem. Triglav je uspešno serijo dobrih predstav na petih tekmah končal z visokim porazom v Celju. »Vrniti moramo agresivnost in osredotočenost, ki sta nam manjkali na zadnji tekmi. Ker zadnje dni dežuje, nas čaka tekma na težkem igrišču, zato pričakujemo pravo borbo. Bravo ima nekaj odličnih posameznikov z bogatimi izkušnjami, zato ne bo enostavno. Dvoboj je pomemben tudi zato, ker nas v nadaljevanju čakajo tri zaporedna gostovanja,« pravi trener Triglava Vlado Šmit.

Bravo ima v Ljubljani boljše pogoje za treninge kot Olimpija, saj ima v Šiški na razpolago tri igrišča, medtem ko se je vodilna ekipa lige morala preseliti na Kodeljevo, kjer je edino igrišče z naravno travo zaradi dežja in jesenske vlage iz tedna v teden v slabšem stanju. Bravo je proti Mariboru pokazal, da ima veliko talenta v igralcih, rojenih v tretjem tisočletju, a v Kranju ga čaka tekma, kjer bodo odločale izkušnje, telesna moč in taktične rešitve trenerjev. »V Kranj gremo po vse tri točke. Ker je vsaka tekma zgodba zase, se morajo igralci in strokovno vodstvo odzvati na netipične situacije na igrišču,« pravi trener Brava Dejan Grabić.

Verjetni postavi – Triglav: Čadež, Kuhar, Milanović, Šalja, Mlakar, Gajić, Udovič, Kryeziu, Janković, Majcen, Tijanić. Bravo: Gril, Trontelj, Kurtović, Zec, M. Matko, Žinko, Agboyi, Abdurahimi, Krcić, Nukić, A. Matko. Naš namig: 1.

Olimpija – Taborjutri ob 16.45, sodnik: Perić

»Edina želja ob rojstnem dnevu je zmaga proti Taboru, ki bo zahteven tekmec, saj ima izkušene igralce, zato bomo v težavah, če v tekmo ne bomo šli maksimalno,« pravi trener Olimpije Safet Hadžić, ki je včeraj praznoval 51. rojstni dan in seveda dal za rundo. Na pripombo predsednika Mandarića, da mora urediti le še frizuro, je odgovoril: »Tudi Klopp izgleda malo divji, pa je vse okej. Igralci skrbijo, da imam po vsaki tekmi kakšen siv las več.« Tekma z Muro je razkrila, da je Olimpija v težavah, če ob premoči v prvem polčasu ne realizira priložnosti in če tekmec igra zelo agresivno, na meji prekrška. Hadžić se po treh tekmah prepovedi vrača na klop Olimpije: »Sodniška organizacija mora pogledati, kako in kaj, saj smo v zadnjem času prejeli štiri rdeče kartone (Maksimenko na derbiju v Mariboru, Tomić v Sežani, Lupeta in Hadžić v Kranju, op.p.), a menim, da so bili vsi prestrogi.« Zaradi poškodb za nastop ne bosta nared Knežević in Menalo, medtem ko strokovno vodstvo še naprej zaupa vratarju Vidmarju. V Stožicah se obeta dvoboj najboljših strelcev lige Anteja Vukušića (14 golov) in Predraga Sikimića (11 golov). Tabor je tipična domača ekipa, saj je v gosteh osvojil le točko, a po zakonu verjetnosti se mu bo enkrat odprlo tudi na gostovanjih.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Boakye, Samardžić, Bagnack, Jurčević, Valenčič, Tomić, Lupeta, Cekici, Savić, Vukušić. Tabor: Adam, Ristić, Nemanič, Azinović, Horvat, S. Babić, Krivičić, Sever, Mihaljević, Milošev, Sikimić. Naš namig: 1.

Mura – Aluminijjutri ob 19. uri, sodnik: Žganec

Spet je, še drugič v sezoni, v tem dvoboju v igri prvo mesto lige. Zdaj pa nemara še več. Ker je na vrhu tako tesno, lahko obračun Mure in Aluminija poda odgovor, kako ne zgolj konkurenčno, ampak kvalitetno je letošnje prvenstvo, čeprav moštvi v petih obračunih doslej še nista remizirali. Na vseh lanskih štirih obračunih je slavila Mura, toda ko so Prekmurci šli konec avgusta v Kidričevo, so trpko spoznali, kaj se zgodi, če pristop ni pravi. Doživeli so doslej edini letošnji poraz. Črno-beli so proti Olimpiji (3:1) osvojili prestižne tri točke, vendar je Ante Šimundža takoj opozoril, da če se bodo s tem zadovoljili, napredka ne bo. Mura še po nobenem krogu ni pristala na vsaj drugem mestu, tokrat imajo proti moštvu Slobodana Gruborja neposredno priložnost. Polfinalista pokala Slovenije sta točkovno poravnana, ko gre za formo tako na domačem igrišču kot gostovanjih, pri čemer je tudi Amadej Maroša, s katerim bomo intervju objavili v torek, opozoril, kako težko je prebijati dvojno vrsto Aluminija.

»Tradicije so za to, da se prekinejo. Pričakujemo zmago, kot na vsaki tekmi,« se hrabro v Mursko Soboto podaja Nikola Leko, s petimi goli prvi strelec Kidričanov, ki so proti Domžalam (4:2) pokazali, da lahko dobijo tudi tekme kdo-da-več.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Kous, Karamarko, Maruško, Pucko, Kouter, Šporn, Šušnjara, Bobičanec, Maroša, Mulić. Aluminij: Janžekovič, Martinović, Kontek, Jakšić, Leko, Vrbanec, Petrovič, Matjašič, Ploj, Klepač, Živković. Naš namig: 0.