Mestni derbi med Bravom in Olimpijo je dobrodošla popestritev nogometnega dogajanja v prestolnici. V vodstvu Brava upajo, da bo stadion v Šiški kljub mrzlemu vremenu in napovedanemu prihodu zime znova pokal po šivih kot ob startu v sezono, ko je bil razprodan. Čeprav je Olimpija dobila oba letošnja medsebojna obračuna – v Šiški je bilo 2:0 in v Stožicah 3:1 – čaka vodilno ekipe lige zahteven izziv. Majhno igrišče v Šiški je prednost za domačo ekipo, ki se zna spretno braniti, v napadu pa ima kakovost za pobege in igro ena na ena. Za nameček je Bravo na zadnjih tekmah v vzponu forme, čeprav je izgubil tekmi z Mariborom doma in Triglavom v gosteh, v derbiju za obstanek pa je premagal neposrednega tekmeca Rudarja. Sporočilo Darka Klariča v obdobju slabših rezultatov, da ne bodo menjali trenerja Dejana Grabića, je v ekipo prineslo mirnost, da so lahko nadaljevali začrtano delo, saj ni bilo zahteve po rezultatu čez noč.

Tabor – Aluminij danes ob 13. uri, sodnik: Mertik

Če je soditi zgolj po rezultatu, je Aluminij najbolj neugoden tekmec Sežancev. Premagal jih je na obeh prvenstvenih in pokalni tekmi, za nameček je edina ekipa, proti kateri v tej sezoni niso dosegli zadetka, prejeli pa so jih kar šest. Neprijeten je predvsem spomin na julijski prvi krog, ko so Kidričani z 2:0 pokvarili sežansko vrnitev v prvo ligo.

Tudi tokrat seveda prihajajo na Kras v vlogi favorita, ne nazadnje imajo šestnajst točk več od Tabora, in kar je še pomembneje – kar štirinajst z gostovanj. Ampak po drugi strani vendarle ne gre zanemariti sežanske serije na domačem igrišču, kjer so nepremagani vse od zadnjega avgustovskega kroga, ko je z 2:1 slavila Olimpija. Od takrat dve zmagi, tudi odmevnih 4:1 proti Mariboru, in dva remija, ki pa imata drobno napako, saj sta bila oba dosežena po zaostanku. Vzrok zanj sta bili napaki v ožji obrambi in nanje bo zagotovo prežal tudi Aluminij, ki pa ima seveda tudi bogat repertoar drugih taktičnih rešitev za nadigravanje z nižjerangiranim tekmecem. Po »čudnih« golih z Mariborom bo morda trener Grubor nekaj več pozornosti namenil dvigu samozavesti, medtem ko Almir Sulejmanović največ upov ponovno polaga v navezo Bongongoui-Sikimić. Če bo sobota njun dan, je možno vse.

Verjetni postavi – Tabor Sežana: Rener, Azinović, Salkić, Zebić, Ristić, Krivičić, S. Babić, M. Babić, Sever, Sikimić, Bongongui. Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Pantalon, Martinović, Ploj, Petrovič, Leko, Vrbanec, Pečnik, Klepač, Živković. Naš namig: 0.

Celje – Mura danes ob 13.50, sodnik: Kajtazović

Da sta pogosto poravnana, sta Celje in Mura zdaj že vajena. Tri tekme na Stadionu Z'Dežele so se končale enako kot dosedanje tri na Fazaneriji. Zmaga, poraz, remi. Krat dva. Ampak pred tokratnim dvobojem tekmeca, ki se tudi letos vsak po svoje borita za Evropo, druži nekaj drugega. Padec forme – le po točka z zadnjih dveh obračunov, ki ju je oddaljila od vrha.

Pritisk rezultata je tokrat nekoliko bolj na strani Celja, ki je nabralo zaostanek. Proti Olimpiji (1:3) so grofje šele prvič letos izgubili doma. Prehitro, predvsem pa podobno kot proti Mariboru so spoznali, kje jim zmanjka za kaj več. Dušana Kosiča po izpadu v četrtfinalu pokala in remiju v Velenju (3:3) še naprej lahko skrbi dnevna forma. Pozna se, če nosilci igre nimajo svojega dne oziroma če morata Lotrič in Vizinger popravljati napake obrambe, v kateri se pozna odsotnost kaznovanega Vidmajerja.

Dokaj podobno velja za Muro. Ante Šimundža ni skrival, da je bila točka vse, kar so si zaslužili v Sežani. Groba napaka Pucka je razgrnila težave, ki jih ima Mura z zdesetkanim kadrom, v katerega se vrača Karamarko. Pomoč bo več kot dobrodošla, saj so črno-beli prejeli vsaj en zadetek na vsaki od zadnjih petih tekem, Šimundža pa se mora v napadu vse bolj zanašati na Šušnjaro in Marošo.

Verjetni postavi – Celje: Rozman, Travner, Zaletel, Stojinović, Brecl, Plantak, Benedičič, Lotrič, Koritnik, Božić, Vizinger. Mura: Obradović, Pucko, Karamarko, Maruško, Kous, Šporn, Kouter, Šušnjara, Horvat, Bubnjar, Maroša. Naš namig: 0.

Maribor – Triglav danes ob 16.55, sodnik: Sagrković

Kot kaže, z rekordom ne bo nič. Ne še. »Meni ni pretirano smešno,« je Darko Milanič dodal, ko je padlo podvprašanje, da torej Jasmin Handanović zaradi vnetega kolena ne bo že danes podrl starostnega rekorda Amela Mujčinovića. Smešno Milaniču ni predvsem zato, ker je Handanović prejel le en gol na zadnjih štirih tekmah, Kenan Pirić pa je pred tem zgolj v Sežani na eni prejel štiri. Tudi Martin Milec je po zmagi v Kidričevem poudaril, kakšna razlika je, če vijoličasti obrambi glasno poveljuje izkušeni Handanović. »Nismo zmagali že danes, na igrišču moramo,« je opozorilo Milaniča, ki je izpostavil, da je zelo vprašljiv tudi Rok Kronaveter zaradi aduktorja. »Držati se moramo tega, kar nam prinaša uspeh. Fantje se morajo držati navodil.« Štiri zaporedne zmage, zlasti zadnja pri Aluminiju (2:0), so plod izrazito disciplinirane igre, ko Maribor predvsem zelo suvereno kaznuje napake tekmecev. Ko je Triglav v uvodnem krogu zmagal komaj drugič v šestnajstih tekmah v Ljudskem vrtu, je znova spomnil, kako je, ko se posvetijo, kot je opozoril Milanič, le eni nalogi. Obrambi. Čeprav so ob dveh zaporednih domačih zmagah vmes dvakrat visoko izgubili v Domžalah in Celju, so pod Vladom Šmitom orli v Murski Soboti pokazali, kaj se zgodi, če nisi pri stvari.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Peričić, Mitrović, Viler, Dervišević, Cretu, Mešanović, Hotić, Požeg Vancaš, Zahović. Triglav: Arko, Šalja, Janković, Jašaragič, Kryeziu, Mlakar, Arh Česen, Tijanić, Petric, Mertelj, Kuhar. Naš namig: 1.

Bravo – Olimpija jutri ob 13. uri, sodnik: Jug

»Olimpija je trenutno najboljša ekipa v ligi. Mi ta derbi pričakujemo veliko bolj sproščeni kot prva dva. Smo precej drugačna ekipa kot na začetku sezone, saj smo se vmes veliko naučili, zato se bomo upirali Olimpiji,« je pred tretjim mestnim derbijem odločen napadalec Brava Mustafa Nukić. Trener Dejan Grabić še nikoli v letošnji sezoni ni imel na razpolago tako velikega števila igralcev. Ker je nepisano pravilo, da se ekipe, ki zmaguje, ne menja, je v veliki dilemi, kako sestaviti enajsterico, potem ko je derbi za obstanek z Rudarjem dobil brez kaznovanih Aljoša Matka, Brekala, Mensaha in Abgoya. »Ekipa bo sestavljena tako, da premagamo Olimpijo. Smo v dobri formi, zato že proti Olimpiji pričakujem eksplozijo posameznikov in ekipe kot celote,« napoveduje Dejan Grabić.

Trener Olimpije Safet Hadžić je igralce posebej opozoril, da bodo morali za tri točke v Šiški odigrati vsaj na ravni tekme v Celju. »Ker je igrišče v Šiški ožje, si bomo težko priigrali toliko priložnosti, kot smo si jih v Celju. Za nas so opozorilo tudi težave Maribora, ki si je zelo mučil v Šiški, zato moramo biti zbrani za novo zmago,« pravi vezist Olimpije Vitja Valenčič. Zaradi poškodb nista nared Jurčević in Knežević, ki bo spomladi ostal v Ljubljani le, če bo dobro pripravljen.

Verjetni postavi – Bravo: Vekić, Vrljičak, M. Matko, Zec, Ihbeisheh, Trontelj, Žinko, Abgoyi, Abdurahimi, Nukić, A. Matko. Olimpija: Vidmar, Boakye, Samardžić, Bagnack, Maksimenko, Valenčič, Tomić, Savić, Menalo, Cekici, Vukušić. Naš namig: 2.

Domžale – Rudar jutri ob 15. uri, sodnik: Vinčić

Trener Domžal Andrej Razdrh je končno našel zasedbo, ki je učinkovita v napadu in trdna v obrambi. Vse oči bodo uprte v 21-letnega Avstrijca Anela Jakupovića, ki je v prejšnjem krogu proti Triglavu dosegel hat-trick. Igralec, ki so si ga Domžalčani sposodili v Empoliju, je raznovrsten nogometaš, saj gole zabija z levico, desnico in glavo. »Vrnili smo se na zmagovalna pota. Na enak način moramo zaključiti sezono na tekmah proti Rudarju in Olimpiji,« pravi Anel Jakupović. Čeprav je Rudar po polovici prvenstva še brez zmage in za predzadnjim Bravom zaostaja že devet točk, v Velenju še niso obupali in verjamejo, da si lahko priigrajo obstanek.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Sikošek, Šoštarič Karić, Klemenčič, Fink, Ibričić, Pišek, Jakupović, Mujan, Lazarević, Vuk. Rudar: Stopajnik, Krefl, Ejup, Čosić, Filipović, Anđelković, Pušaver, Črnčič, Kuzmanović, Radić, Petrović. Naš namig: 1.