Razigrani in učinkoviti nogometaši Olimpije postajajo udarni kandidati za državno krono. Ljubljančani imajo pet krogov pred koncem jesenskega dela prvenstva prav toliko točk prednosti pred Mariborom, Aluminijem in Muro, ki so se znašli na drugem mestu. A usoda Olimpije ob znanih težavah znotraj kluba ni odvisna le od akterjev na igrišču. Predsednik Milan Mandarić je napovedal, da bo izbranim slovenskim medijem danes razkril načrte za prihodnost pokalnih prvakov.

Hadžić odlično preučil Aluminij

Aluminij je na devetem gostovanju v Stožicah še devetič izgubil. »Želeli smo odigrati dobro tekmo, vzeti kakšno točko, a je bila Olimpija boljša. Očitno smo mislili, da nas v Stožicah čaka lažje delo,« je dejal trener Aluminija Slobodan Grubor. Olimpija je najboljši obrambi lige v uri igre zabila tri gole in požela simpatije za kreativno igro. »Ključ do zmage je bila priprava na tekmo. Pripravljeni smo bili na zgoščeno postavitev Aluminija,« je ugotovil Safet Hadžić, ki je Olimpijo zaradi kazni znova vodil iz desnega kota tribune VIP. V skladu z utečeno prakso je taktična navodila do klopi prenesel kurir Milan Anđelković.

Za Olimpijo je bilo vse lažje po hitrem vodstvu, ko je bil Luka Menalo dovolj odločen, da je kaznoval vratarja Kovačića za napačno izbijanje žoge. Ljubljančani so bili potrpežljivi in so veliko krožili z žogo. Ko so se zaleteli v gostujoči obrambi zid, so se vrnili na izhodišče in poskusili znova. Olimpija ima več idej, odkar jo je okrepil Bojan Knežević, ki je Marka Putinčanina poslal na klop za rezerve. »Knežević je pika na i našemu moštvu. Čeprav je šele polovično pripravljen, nam na sredini igrišča daje mirnost,« je novinca iz Dinama pohvalil Hadžić.

Ljubljančani imajo tudi najboljšega strelca lige. Ante Vukušić je na začetku drugega polčasa dvakrat zadel in razrešil vse dvome o zmagovalcu. Ko je Vukušić pri žogi, je neprestano nevaren za nasprotne vratarje. »Že na Hrvaškem so mnogi znani trenerji rekli, da je sinjski diamant. Vukušić je kvaliteten nogometaš, ki zna zabiti gol,« je komentiral ljubljanski trener, ki ga je razhudilo, da je Olimpija po vodstvu s 3:0 igrala preveč ležerno. »To se nam neprestano dogaja. Ko dosežemo gol, moramo biti še bolj disciplinirani, hitrejši in agresivnejši. Ker nas zanima samo igra v napadu, nas dobre ekipe kaznujejo z golom.«

Aluminij je kljub padcu Olimpije zmogel le častni gol. Ker je prehitro prejel tri zadetke, se mu je izjalovil načrt, da bi Ljubljančane ob ugodnem izidu presenetil v zadnjih dvajsetih minutah tekme. »Nimamo razlogov, da bi bili nezadovoljni ali žalostni po porazu v Stožicah. Naš klub ima svojo filozofijo, ki jo uspešno zasledujemo. Ni naključje, da smo že vso sezono pri vrhu slovenske lige. Vsak dan želimo biti boljši,« je sklenil Grubor.

Uspešna rehabilitacija Derviševića

Mitja Viler je bil odrešitelj Maribora. »Zdi se mi, da imam več golov v Evropi kot v prvenstvu,« je v svojem stilu opisal zmagoviti gol, sedmega ligaškega za Maribor, prvega po dolgih štirih letih in pol. Storil je, česar za Maribor niso zmogli trije, štirje, ki so za to predvideni. Edini. V učinkoviti, lepi akciji je zabil visoko pod mrežo. Zakaj, kako? »Prva, najboljša misel je bila – na gol. Če bi več mislil, bi se zapletlo.« Zmaga nad Celjem je bila, kot je opisal, sladka. Ravno zato, ker vijoličasti še vedno igrajo v krču.

Maribor je rezultatsko morda prebolel poraz pri Taboru (4:1), toda niso se zaman v torek mučili še pri tretjeligašu Vidmu (1:4). In to s tistimi, ki ne igrajo veliko ali sploh nič. Kot je napovedal, je Darko Milanič posegel v postavo: če je bila vrnitev Špira Peričića v obrambo načrtovana, je bila manj, a zato uspešna rehabilitacija Amirja Derviševića, presenetila pa je še bolj uspešna menjava v vratih. Jasmin Handanović, ki ga je Viler opisal kot vratarja, ki več in dobro govori, sicer ni imel veliko dela, a ko ga je imel, je Dariu Vizingerju pokvaril dan, Celju pa tekmo. »Prvi polčas je bil dober,« je povedal Dušan Kosič, da je še Milanič kimal, ker ceni, da se grofje tako držijo strategije. »Bilo je dovolj kvalitete, razen 20 metrov od gola, kjer smo res slabo zaključevali, verjetno bi bili rezultatsko bolj uspešni, če bi to izkoristili.« Kosič je pozno opravil le eno menjavo, ker je zaman verjel zlasti v Vizingerja.

Ni zadostovalo, saj se je Maribor za spremembo znal prilagoditi naravi tekme, v kateri je Celje sprva zaprlo zlasti Derviševića. »Dogovorili smo se, da se bomo dobro postavili na sredini igrišča in izkoristili vse, kar nam ponudijo. Z golom smo to zelo lepo izkoristili. In tudi kasneje, ko nismo bili dovolj sproščeni, a bili blizu višjemu vodstvu.« Darko Milanič je zmago, po kateri žvižgi sicer še vedno niso potihnili, pripisal razumevanju igralcev, ker so sprejeli obrambne potrebe moštva.

Mura se je rešila v Velenju

Rudar je dolgo vodil proti Muri, a spet ostal brez prve prvenstvene zmage. Prekmurci so se rešili v zaključku tekme, ko je najprej iz enajstmetrovke izenačil Šušnjara, Maroša pa je z zmagovitim golom postal zlata menjava trenerja Šimundže. Domžale so že v prvem polčasu odločile derbi začelja z Bravom in se zavihtele na sedmo mesto. Tekmo preobratov so videli v Kranju, kjer je kapetan Triglava Luka Majcen prav v zadnji minuti odločil tekmo proti Taboru iz Sežane. Kranjski trener Vlado Šmit je takole opisal dvoboj: »Pričakovali smo zahtevno tekmo. Moji igralci so v drugem polčasu popravili obrambo. Dobro smo se postavili na igrišču in imeli tudi nekaj sreče za zmago.« Trener Tabora Almir Sulejmanović je dodal: »Težka, agresivna tekma. Prepoceni smo dobili dva zadetka, Triglav je bil boljši.«