Medtem ko se nogometaši Olimpije borijo za naslov prvaka, se drugi ljubljanski prvoligaš Bravo za obstanek. Novinec med prvoligaši je trenutno na predzadnjem mestu (13 točk), ki vodi v dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim klubom druge lige. Na šestih tekmah v drugi četrtini prvenstva je osvojil le dve točki z remijema doma z Muro in Celjem, izgubil pa na vseh štirih gostovanjih. V soboto jih čaka nova težka preizkušnja, saj v Šiško prihaja državni prvak Maribor, nato pa derbija za obstanek s Triglavom in Rudarjem.

Ob včerajšnjem obisku Brava v njegovem domovanju v Šiški nismo dobili vtisa, da bi v klubu vladala panika pred izpadom. »Težava je bila v preklopu. V drugi ligi smo spomladi od 13 tekem zmagali na 12. Zdaj je zmag precej manj. Smo na realnih tleh, da smo deseti klub v ligi, ker smo novinci in ker smo v prvi ligi neizkušeni na več področjih. To pa ne pomeni, da so naši igralci slabši od tistih, s katerimi se borimo za obstanek. Iz tega izhodišča napadamo višja mesta. Uspešni smo le, če smo samozavestni, če v tekmo vložimo več energije od nasprotnika in se v vsakem dvoboju stepemo. Ko gremo tako v tekmo, imamo možnosti za uspeh in lahko premagamo vsakogar,« pravi trener Brava Dejan Grabić.

V klubu sploh niso izpostavljali, da je slab izkupiček v drugi četrtini povezan s tem, da so izgubili štiri nosilce igre. David Brekalo je zbolel za mononukleozo. Andraž Kirm (nared bo šele spomladi) in Alen Krcić sta se poškodovala. Michael Ogungbaro je postal oče, a je moral odpotovati domov v Nigerijo, ker je prišlo do zapletov. Po vrnitvi v Slovenijo pa se je poškodoval. »Odsotnost omenjenih ni alibi, saj imamo kakovosten kader, s katerim smo zadovoljni in lahko tekmujemo, a glede na njihove karakteristike lahko igramo drugačen nogomet. Njihove značilnosti so takšne, da lahko igramo malo bolj pogumno in se v fazi branjenja postavimo v visok presing. To smo počeli na začetku sezone, nato smo bili prisiljeni v spremembe,« pojasnjuje Grabić, ki se ne zanaša na to, da ima zadnji Rudar že osem točk zaostanka. V klubu so izračunali, da bo za osvojitev osmega mesta treba osvojiti od 36 do 40 točk. »Trenutni zaostanek za našimi načrti je štiri točke,« pripomni Grabić. Prizna, da je manjše igrišče v Šiški prednost za Bravo, ker se je na njem lažje braniti, saj tekmec težje najde luknje v obrambi.

»Nimamo slabšega kadra od drugih, manjkajo pa nam izkušnje in kontinuiteta v prvi ligi. Mi smo ekipa, ki nima kaj iskati v prvi, drugi ligi, če ne delujemo kot celota. Nimamo igralcev, ki bi v seriji tekme reševali individualno. Do točk lahko prihajamo le z moštveno disciplino. Pridejo trenutki, ko nismo pravi, in smo za to takoj kaznovani. V tem je velika razlika med prvo in drugo ligo. Tam za vsako napako nisi bil kaznovan, tukaj pa so ekipe toliko kakovostnejše, da moraš biti zbran 90 minut in garati za vsako osvojeno točko,« je vtise iz slačilnice strnil izkušeni Jaka Ihbeisheh.