Celjani in Zagrebčani so v najelitnejšem klubskem tekmovanju od sezone 1992/93 odigrali 20 medsebojnih tekem. Uspešnejši so bili Hrvati, ki so 11-krat zmagali, osemkrat izgubili, ena tekma se je končala z remijem. Jutri prihajajo v Zlatorog s slovensko obarvano ekipo (Gašper Hrastnik, Aleks Vlah, Aleksander Špende, Darko Stojnić), v Nemčiji rojeni igralec in do lani član celjskega kluba Kristian Bećiri ima dvojno državljanstvo (slovensko in hrvaško), na trenerski klopi Zagreba pa je selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović, ki je pred mesecem in pol nasledil Branka Tamšeta.

Tomaž Ocvirk se lahko pohvali, da je med dosedanjo šesterico celjskih trenerjev proti Zagrebu (pred njim Josip Šojat, Zdravko Zovko, Tone Tiselj, Vladan Matić, Branko Tamše) poskrbel za najvišjo zmago pivovarjev. Novembra lani je v Zlatorogu povozil Hrvate s kar devetimi goli razlike (30:21), vendar to jutri ne bo prav nič pomenilo. Njegova ekipa je na sredini ligaški generalki doma nadigrala Ormožane (40:21), zdaj pa jo v petih dneh čakata dva sosedska derbija z Zagrebom. »Za tako želen uspeh proti Zagrebu moramo biti vsi na najvišji ravni. To nam v tej sezoni v celoti ni še niti enkrat uspelo, še najbližje temu smo bili na oktobrskem derbiju proti Gorenju, ko smo povezali odlične obrambe vratarja in prav takšno igro vseh v polju. Kar se tiče Zagreba, pričakujem njegovo agresivno, čvrsto in disciplinirano igro, v obrambi pa ves čas na meji izključitve,« ocenjuje Tomaž Ocvirk, ki zaradi poškodbe kolena še vedno ne more računati na mladega organizatorja igre Domna Makuca.

Hrvat Josip Šarac je s 25 goli prvi strelec Celja v letošnji ligi prvakov, nedavno pa je sodeloval na pripravah in tekmah reprezentance Hrvaške (proti Nemčiji je debitiral v dresu izbrane vrste), kjer je bilo tudi sedem igralcev Zagreba. »Kdo je favorit? Celje. Pred dnevi so me reprezentančni soigralci zbadali glede tekme z Zagrebom, a takrat so bili številčno močnejši, saj sem bil sam. Zdaj pa bodo ob meni moji klubski soigralci, s katerimi bomo tekmecem pokazali, da smo boljši in da bosta točki ostali v Zlatorogu. Zagrebova prva sedmerica je sicer odlična in nevarna, a nima pravih menjav, mi pa imamo več možnosti za rotacijo igralcev. Zato mislim, da bodo gostje težko zdržali naš visok ritem igre vseh šestdeset minut,« pravi 21-letni Josip Šarac iz Ljubuškega, ki je imel v zadnjih letih veliko zdravstvenih težav (mononukleoza, huda poškodba kolena…), zdaj pa spet blesti na igrišču.

Težave s poškodbo (strgane kolenske vezi), zaradi katere je izpustil večino lanske sezone in začetek letošnje, je imel tudi levoroki ostrostrelec Matic Grošelj. Prav tako kot leto mlajši Šarac si je tudi Trboveljčan prislužil vpoklic v reprezentanco, kjer je lahko tudi v živo spoznal način dela selektorja Vujovića. »Poškodba je preteklost, koleno je super in tudi po težkih temah ne čutim več posledic. Vse bolj se tudi znajdem v igri, kjer je enoletna odsotnost seveda pustila sledi, zdaj pa se iz tekme v tekmo počutim bolje in bolj samozavestno. Skrivnosti med nami in Zagrebčani skorajda ni: Vujović pozna nas, mi njega in njegovo ekipo, zato ni velikih možnosti za presenečenja, čeprav pri Vujoviću nikoli ne veš. Če bomo pravi, če bomo igrali tako, kot znamo in kot smo že pokazali v tej sezoni, nas Zagreb ne more presenetiti in ustaviti,« napoveduje Matic Grošelj (prav on se je na treningu zaletel z Makucem in ga nenamerno poškodoval) pred tekmo s Hrvati, ki so v prejšnjem krogu osvojili prvo točko v letošnji ligi prvakov po remiju z Elverumom na Norveškem (30:30). Vujovićeva četa je sredi drugega polčasa vodila še za pet golov (23:18), nekaj sekund pred koncem izgubljala za enega (29:30), izenačujoči gol za Hrvate pa je v zadnji sekundi tekme dosegel krožni napadalec Marin Šipić.