Uvod v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju je letos na avstrijskem Tirolskem specifičen. Odsotnost Marcela Hirscherja se pozna predvsem po tem, da smo novinarji precej bolj osredotočeni na druga imena, ki so zadnjih osem let igrala vidno, a stransko vlogo. Predvsem Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen sta občutila breme glavnih favoritov za osvojitev velikega kristalnega globusa.

Tudi najboljši slovenski alpski veleslalomist Žan Kranjec ima vse več pozornosti. Prislužil si jo je z uspehi v zadnjih dveh sezonah in spoštovanjem največjih tekmecev, ki ga omenjajo kot enega izmed favoritov za zmago na jutrišnji preizkušnji. Tako današnji ženski veleslalom, na katerem bodo na startu Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Neja Dvornik, kot jutrišnji moški z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom se bo začel ob 10. uri, druga proga pa tri ure kasneje.

Slajše slovenske kot avstrijske skrbi

Včerajšnji dan v Söldnu je bil po temperaturah pomladanski, na ledeniku Rettenbach pa je gosta megla dopoldan onemogočala dobro žensko generalko. Moška reprezentanca je ostala v dolini. Na ledenik se bo povzpela danes, ko bo preverila strukturo snega. Trenerji Klemen Bergant, Rok Šalej in Matjaž Požar so s Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom ta teden trenirali v odličnih razmerah na Mölltalu, prejšnji teden pa so tri dni vadili na tekmovalni progi nad Söldnom. »Ne glede na to, kako se bo razpletla söldenska preizkušnja, lahko rečem, da v pripravah na novo sezono ne bi spremenil ničesar. Tekmovali smo po programu. Znova lahko pohvalim profesionalen pristop tako Žana Kranjca kot Štefana Hadalina,« pravi glavni moški trener Klemen Bergant.

Zanimiv je bil pregled včerajšnjih največjih avstrijskih dnevnikov. Alpskemu smučanju v povprečju še vedno posvečajo največ pozornosti, a povsod ni v ospredju snopičev. Razloga nista zgolj v tem, da na Dunaju poteka močan teniški turnir z avstrijskim adutom Dominicom Thiemom ter da Salzburg nastopa v nogometni ligi prvakov. Avstrijci se zavedajo, da brez Marcela Hirscherja v moški smučariji ne bodo imeli več vodilne vloge, medtem ko so jo pri ženskah po Anni Veith in prihodu Mikaele Shiffrin že izgubili. Avstrijski športni šef Andreas Puelacher in glavni ženski trener Christian Mitter sta v intervjuju za Tiroler Tageszeitung optimistična.

Vsi mediji veliko prostora namenjajo nenastopanju Katharine Liensberger v Söldnu, saj ima težave z menjavo opremljevalca. Avstrijski šefi so 22-letni alpski smučarki postavili ultimat, da mora do 15. novembra rešiti težave, sicer bo zanjo sezona izgubljena. Pri Kurierju pred sezono izpostavljajo Evo Mario Brem, pri Salzburger Nachrichtnu pa Manuela Fellerja. Zdi se, da ima slovenska reprezentanca z Žanom Kranjcem in Meto Hrovat vsaj na začetku sezone slajše skrbi kot največja alpska smučarska velesila vseh časov.

Kranjec ne beži od odgovornosti

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je pred začetkom sezone samozavesten. Zaveda se, da v sezono vstopa kot tretji veleslalomist sveta. »To pomeni, da bom na startu eden najboljših, od katerega se pričakuje največ. Veseli me, da se po letu dni v Sölden vračam močnejši. Dosegel sem prvo zmago v svetovnem pokalu, drugo leto zapored sem sezono zaključil med najboljšo sedmerico. Na startu je vse več mlajših alpskih smučarjev, mene pa veseli, da pri 26 letih še vedno iz leta v leto napredujem ter jih premagujem. Koraki napredka niso več veliki, a so zelo pomembni. Verjamem, da se moj razvoj še ni ustavil. Tako v tehničnem znanju kot kondiciji,« je odločen Žan Kranjec. V svetovnem pokalu sicer slovi kot eden najbolje fizično pripravljenih alpskih smučarjev, zato lahko na najtežjih terenih na svetu vselej napada do ciljne črte.

Vodičan se zaveda, da bo nedeljski veleslalom zaradi visokih temperatur specifičen. »Res mi bolj ustrezajo trdi tereni, politi z vodo. A se vse bolje znajden tudi na drugačnih progah, kar sem že večkrat dokazal z visokimi uvrstitvami. Pričakujem, da bo na prvi progi teren trd, sicer v pomladanskih razmerah, na drugi pa si bodo organizatorji bržčas pomagali s soljo,« odgovarja Kranjec, ki bo, kot kaže vremenska napoved, po dveh letih odpovedi moškega veleslaloma le dočakal preizkušnjo, na kateri se je prebil v svetovni vrh. Bolj bo od razmer na progi odvisen Štefan Hadalin, ki bo jutri nosil visoko startno številko.