Moški veleslalom je bil dolga leta najslabša slovenska alpska smučarska disciplina. Slovenska alpska smučarska stroka je iz leta v leto dokazovala, da ne premore znanja, kako paradno disciplino alpskega smučanja pripeljati na višjo raven. Prva tekma sezone v Söldnu je solila rane slovenskega alpskega smučanja, saj je veleslalomska luknja vsako leto izbruhnila na površje. Ko je po veleslalomskih neuspehih in boljših rezultatih v drugih disciplinah malce poniknila, je vedno znova prihitela na površje na kranjskogorskih tekmah ob koncu sezone, ko so slovenski alpski smučarji ter stroka leta in leta na največji domači tekmi kazali nemoč.

 Žan Kranjec je alpski smučar, ki ga je Slovenija potrebovala bolj kot marsikateri odmeven dosežek. Vodičan se je v zadnjih treh sezonah prebil v veleslalomski vrh. V nedeljo se je četrtič v karieri uvrstil na veleslalomski zmagovalni oder. V Söldnu je navdušil vse: trenerje, navijače, tekmece in strokovnjake. Smučarska zveza Slovenije majhni ekipi za tehnične discipline, ki jo od tekmovalcev sestavljata le Žan Kranjec in Štefan Hadalin, namenja izjemno podporo, ki v marsičem spominja na zasebne ekipe. Vodičan in Vrhničan imata ves čas ob sebi tri trenerje (glavnega Klemna Berganta ter Roka Šaleja in Matjaža Požarja), fizioterapevta (Mateja Dorniša ali Saša Oštirja) ter serviserja Barnaba Greppija, ki ga sicer plača Rossignol. Ekipa ima močno podporo tudi v pisarni, saj vse skupaj nadzira vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik.

 Omenjeni strokovnjaki so dokazali, da znajo enega tehnično najbolj dovršenih in kondicijsko pripravljenih alpskih smučarjev dobro voditi, skupaj z drugimi podporniki pa tudi najti sponzorje za drage projekte. Zavedati pa se morajo, da se bo njihova uspešnost merila tudi po koncu kariere Žana Kranjca in Štefana Hadalina, saj bodo lahko ob vnovični rezultatski luknji slovenskega alpskega smučanja tudi oni večkrat omenjeni, da so ob uspehih pozabili na mlajše generacije. Pogled v bližnjo prihodnost je trenutno skrb vzbujajoč.

Vse boljši tudi v slalomu

Uspehi slovenskega veleslaloma v preteklosti kažejo, da je Žan Kranjec s štirimi uvrstitvami na zmagovalni oder drugi najuspešnejši slovenski alpski smučar v zgodovini. Pred njim je le Bojan Križaj s sedmimi stopničkami, poleg pokojnega Borisa Strela pa je edini, ki je dosegel zmago v svetovnem pokalu. Veleslalomske kolajne z velikih tekmovanj 26-letni Kranjec še nima, se ji je pa približal lani na olimpijskih igrah v Pjongčangu in letos na svetovnem prvenstvu v Areju, kjer je bil četrti in peti.

 Pogled na nadaljevanje sezone svetovnega pokala je za Žana Kranjca spodbuden. Na zmagovalne stopničke se je namreč uvrstil na tekmi, ki mu po konfiguraciji terena najbolj ne ustreza, saj ima veliko ravninskih delov. Naslednja prizorišča mu bodo z izjemo Beaver Creeka precej bolj pisana na kožo. Na drugi progi je z napadom dokazal, da je v primerjavi s preteklo sezono dozorel, saj je bil kos pritisku ter je s četrtega napredoval na tretje mesto. Ker je Žan Kranjec lani pokazal tudi slalomski napredek, bo imel v novi sezoni dober startni položaj, ki mu bo omogočal redna uvrščanja med dobitnike točk in napad na nove vrhunske uvrstitve.

 Veleslalomski rezultatski napredek Štefana Hadalina pa ne gre po željah. Vrhničan se lani niti enkrat ni uvrstil med dobitnike točk, čeprav je imel precej nižjo startno številko kot v tej sezoni. Hadalin je bil v Söldnu od uvrstitve na drugo progo oddaljen skoraj sekundo. Doslej se je Hadalin le trikrat uvrstil med dobitnike veleslalomskih točk, vselej v sezoni 2017/18. Hitrejših smučarjev, ki bi teoretično lahko zapolnili kvoto v svetovnem pokalu, pa slovensko alpsko smučanje trenutno nima.

Precej dela pri Rossignolu

»Motivacije mi nikoli ni zmanjkalo. Verjamem, da bo po uspehu v Söldnu še večja. Imam razloge za optimizem. Zadovoljen sem z ravnjo smučanja na začetku sezone. Vesel sem tudi, da sem med obema progama reagiral dobro ter do ciljne črte napadal vrhunsko uvrstitev,« je dobro uro po uspehu na ledeniku Rettenbach odgovarjal Žan Kranjec. »Konkurenca je pri opremi na prvi tekmi pokazala napredek. Mislim predvsem na Head in Atomic. Pri Rossignolu nas čaka veliko dela, da bomo v nadaljevanju sezone konkurenčni,« dodaja tretji veleslalomist začetka sezone.

 Danes je imel po uspehu v Söldnu Žan Kranjec tiskovno konferenco v Ljubljani, na kateri je bil prisoten tudi glavni trener Klemen Bergant. »Žanjemo uspehe, ko sem po vrnitvi v Slovenijo v sezoni 2014/15 postavil trenersko ekipo. Vedel sem, da bom delal z vrhunskim alpskim smučarjem, ki je sezono prej osvojil skupni seštevek evropskega pokala. Ves čas sem mu verjel in zaupal,« se je spomnil Bergant.