Žan Kranjec je slovenski junak uvoda v svetovni pokal alpskega smučanja. Vodičan se je v Söldnu s 3. mestom četrtič v karieri povzpel na zmagovalne stopničke, potem ko je bil pred tremi leti četrti. Celotna slovenska alpska smučarska reprezentanca je na tekmi v idiličnem okolju ledenika Rettenbach na avstrijskem Tirolskem dobila potrditev, da je v pripravljalnem obdobju z Meto Hrovat in Žanom Kranjcem ostala v stiku s svetovnim vrhom. Šesterica Slovencev je v novo sezono vstopila z novimi dresi, na drugo progo pa se je uvrstila četverica. Na prvi tekmi v novi vlogi se je izkazal povratnik v slovensko reprezentanco Janez Slivnik, s katerim se v sezoni 2019/20 obetajo lepši časi.

Uspeh Kranjca ima v Söldnu dodatno težo, ker je bil edini tekmovalec med prvo peterico, ki ni nastopil s Headovo opremo. Najboljši slovenski veleslalomist se je uvrstil med francoskima zmagovalcema Alexisom Pinturaultom in manjšim presenečenjem Mathieuom Faivrom ter Američanoma Tommyjem Fordom in zimzelenim Tedom Ligetyjem. Naslednji tekmovalec na Rossignolovih smučeh je bil Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen na desetem mestu. »Zakaj je tako, ne vem. Vem pa, da bo Rossignol na naslednjih tekmah hitrejši. Tekma je bila zelo težka in nepredvidljiva. Veseli me, da se je Žan znašel tudi v takšnih razmerah,« je bil ponosen glavni trener Klemen Bergant.

Opravil zrelostni izpit

Žan Kranjec je na zmagovalne stopničke napredoval s četrtega mesta po prvi progi. »Lahko rečem, da sem v Söldnu najbolj napredoval pri pripravi na drugo progo. Večkrat doslej sem se zalotil, da bi po dobrem nastopu na prvi progi najraje videl, da drugega nastopa ne bi bilo. Fizično sem tako dobro pripravljen, da bi lahko tekmoval spet jutri in pojutrišnjem,« je samozavesten Žan Kranjec. »Prva tekma je vedno najtežja, saj nikoli ne veš, kako hiter si. Veseli me, da na uvodu še nikoli nisem imel manjše treme. Izkušnje očitno naredijo svoje,« pravi najboljši slovenski veleslalomist, ki so ga v Söldnu bučno spremljali družinski člani in prijatelji.

Po tiskovni konferenci najboljše trojice si je Kranjec vzel čas za tri pišoče slovenske poročevalce. »Čeprav sem v Söldnu pred tremi leti s četrtim mestom dosegel svojo dotlej najvišjo uvrstitev, je ta tekma zame še vedno ena najtežjih. Ne ustreza mi dolga ravnina pred ciljem. A če sem uspešen v takšnih pogojih, lahko optimistično pričakujem nadaljevanje sezone,« je odgovarjal ter priznal, da je bil Pinturault na začetku sezone najboljši. Spomnimo, da se je Žan Kranjec na drugem veleslalomu zapored uvrstil na zmagovalni oder, saj je bil tretji tudi marca na finalu svetovnega pokala v Andori.

Neumna napaka Mete Hrovat

Sadovi dela novega glavnega ženskega trenerja Janeza Slivnika so bili vidni že na prvi tekmi nove sezone v alpskem smučanju. Tri Slovenke so se uvrstile na drugo progo. Vsaka med njimi je navdušila na eni od prog, medtem ko vrhunske celote še niso izpeljale. Meta Hrovat je bila s četrtim časom sijajna na prvi progi. Tina Robnik je s petim časom druge proge z 21. napredovala na enajsto mesto. Ana Bucik je na prvi progi dosegla 16. čas ter po slabi lanski sezoni dokazala, da še zna hitro vijugati.

Bojevita Meta Hrovat je v sebi lastnem slogu napadla tudi na drugi progi, presmučala najstrmejši del svetovnega pokala, nato pa tik pred ciljem na ravnini storila napako in odstopila. »To je bila neumna napaka, ki si je ne bi smela privoščiti. Ne spomnim se, kdaj sem jo nazadnje storila na tekmi, sem jo pa pred kratkim na treningu. Ko sem jezna, ne funkcioniram dobro. Zato se moram čim prej umiriti in se posvetiti treningu,« je bila kritična edina slovenska veleslalomska prvokategornica. »Poznajo se sadovi dela z novim trenerjem. Malce sem sicer razočarana nad drugim nastopom, generalno pa sem lahko zadovoljna,« je po 23. mestu povedala Ana Bucik. Tina Robnik je bila predlani v Söldnu deveta, od takrat pa je bila boljša le še na veleslalomu v Kranjski Gori. »Nekaj odsekov sem odpeljala zelo dobro, nekaj slabše. Na prvi progi mi je spodletel prehod s strmega dela na ravnino, kjer sem bila v preteklosti vselej hitra, tokrat pa sem izgubila veliko časa,« je svoj nastop ocenila Tina Robnik. »Predlani sem smučala slabše in bila deveta. Opazila sem, da so tekmice precej napredovale,« je še dodala.

Cene vsako leto višje

Ne le Sölden, vsa dolina Ötztall se razvija s svetlobno hitrostjo. Vsako leto je opaziti nove hotelske in apartmajske namestitve, lastniki hiš zidajo prizidke. Vse več je tudi vinotek, fizioterapevtskih storitev, lokalov in kabarejev, ki pričajo o razvoju kraja. Cene nočitev so vse dražje, prav tako hrana in pijača v restavracijah, ki so v času uvoda svetovnega pokala nabito polne. Še pred leti je bil Sölden z višine videti kot idiličen alpski kraj. Srčnost je sicer ohranil, večernih luči pa je vsako leto več.

Sölden je ena najbolj obiskanih avstrijskih turističnih lokacij. Čeprav je debelina ledenika Rettenbach vsako leto tanjša, smučarski turizem v zimskih mesecih cveti. Prijazni domačini so nam pojasnili, da ima Sölden odlično zimsko lego. Vremenske fronte z juga ustavijo visoki vrhovi bližnjih italijanskih Alp, s severa pa se zadržijo okoli St. Antona. Poleg ponudbe zimskih radosti vse bolj razvijajo tudi poletno turistično ponudbo s poudarkom na kolesarstvu in pohodništvu na dokaj dostopne okoliške tritisočake. K razvoju turizma je pomembno prispeval zadnji film o Jamesu Bondu, ki so ga snemali tudi v Söldnu in po okoliških vrhovih.

Nekaj pa se v Söldnu v zadnjih petnajstih letih vendarle ni spremenilo. Večerni sprehod s kakšnim postankom po ulicah Söldna kaže, da je še vedno mogoče najti dobro zabavo. Občutek pa je, da raven pijančevanja v času tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju ne popušča. Vozniki morajo ves čas paziti, da jim na cesto nenadoma ne prileti kakšen nezavesten mladenič s pancerji, pešci pa da ne stopijo v črepinje ali kaj še bolj nagnusnega.