V Söldnu se je s predstavitvami alpskih smučarskih opremljevalcev, sponzorjev in predstavitvijo reprezentanc danes uradno začela nova sezona svetovnega pokala. Uradni tekmovalni začetek sezone bo v soboto in nedeljo, ko bosta na ledeniku Rettenbach nad Söldnom ženski in moški veleslalom. Start prve proge bo obakrat ob 10. uri, druge pa ob 13.

Sezona 2019/20 ne bo imela velikega tekmovanja, kar se v alpskem smučanju zgodi na štiri leta. Specifična bo predvsem pri moških, kjer bo po osmih letih vladavine Marcela Hirscherja svetovni pokal dobil novega skupnega zmagovalca. Avstrijec se je namreč poleti pri 30 letih športno upokojil, zadnji lastnik velikega kristalnega globusa pred Hirscherjem pa je bil Hrvat Ivica Kostelić, in sicer v sezoni 2010/11. Spomnimo, da sta sredi minule sezone postavila smuči v kot tudi Američanka Lindsey Vonn ter eden najboljših tekmovalcev v hitrih disciplinah, Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je bil februarja v Areju še svetovni smukaški podprvak.

Kristoffersen ali Pinturault?

Ko smo pred začetkom sezone v intervjuju za Dnevnik legendarnega smukaškega cesarja Franza Klammerja vprašali, ali bo alpsko smučanju po končanju športne poti Marcela Hirscherja zapadlo v krizo, je avstrijski Korošec izstrelil: »Ko gre ena zvezda v pokoj, se rodi druga. Tako je vedno bilo in bo, zato alpsko smučanje ni pred nobeno krizo.« Klammer ima v alpskem smučarskem svetu veliko somišljenikov, še najbolj so zaradi Hirscherjevega konca kariere zaskrbljeni Avstrijci. Smučarska velesila se zaveda, da bo uspehov precej manj, zato si želi predvsem potrpežljivosti sponzorjev in uspehov vajene domače javnosti.

Pri moških bosta favorita za osvojitev velikega kristalnega globusa Henrik Kristoffersen in Alexis Pinturault, oba večno druga v času Hirscherjevih največjih uspehov. Zanimivo bo boj za prevlado Norvežana in Francoza spremljati že na uvodnem veleslalomu, kjer bosta drug drugemu kazala mišice. V boj za veliki kristalni globus bi se lahko vmešal Dominik Paris, a bi moral Italijan še bolj kot v minuli sezoni zmagovati tako v smuku kot superveleslalomu.

V ženskem delu svetovnega pokala se v tej sezoni obeta nadaljevanje štetja zmag Mikaele Shiffrin. Štiriindvajsetletna Američanka je v minuli sezoni dosegla kar 16 zmag ter kot prva smučarka v zgodovini presegla milijon švicarskih frankov zaslužka z nagradami. Če bo nadaljevala v takšnem tempu, lahko že v dveh sezonah prehiti najuspešnejšega smučarja vseh časov, Šveda Ingemarja Stenmarka (86 zmag). Mikaela Shiffrin bo imela močno konkurenco na sobotnem veleslalomu, saj je teren v Söldnu zaradi hitrega starta sezone izjemno zahteven predvsem za ženske. Nihče ne dvomi, da bo trofejna Američanka osvojila četrti zaporedni veliki kristalni globus.

Ilka Štuhec, Meta Hrovat in Žan Kranjec glavni slovenski upi

Glavni slovenski up v boju za visoke uvrstitve bo Ilka Štuhec, ki tradicionalno izpušča uvod sezone v Söldnu. Mariborčanka se pripravlja na švicarskih ledenikih, v začetku prihodnjega meseca pa se bo odpravila na trening v ZDA. Glede na to, da se Ilka Štuhec vrača v tekmovalno areno po poškodbi križnih vezi, je glavno vprašanje, koliko časa bo Štajerka potrebovala, da se bo vrnila v zmagovito formo. Drugi veliki up slovenskega smučanja bo Meta Hrovat. Kranjskogorčanka bo v veleslalomu in slalomu naskakovala preboj v elitno sedmerico. Novost pri Meti Hrovat bo, da v tej sezoni ne bo imela več ob sebi dolgoletnega osebnega trenerja Jureta Hafnerja, zato bo sodelovala z Janezom Slivnikom.

Pri moških bo slovenski adut za visoke uvrstitve Žan Kranjec. Vodičan ob odsotnosti Marcela Hirscherja vstopa v sezono kot tretji veleslalomist sveta. Le Kristoffersen in Pinturault sta od aktivnih alpskih smučarjev v minuli sezoni v osnovni disciplini alpskega smučanja zbrala več točk od njega. Žanu Kranjcu teren v Söldnu ustreza, kar je dokazal pred tremi leti, ko je navdušil s četrtim mestom. Predlani in lani sta nedeljski tekmi v Söldnu odpadli. V tehničnih disciplinah v slovenskem taboru pričakujejo napredek letošnjega svetovnega podprvaka v alpski kombinaciji Štefana Hadalina. V moški reprezentanci hitrih disciplin pa bo slovenska reprezentanca, ki je v tej sezoni okrepljena s trenerjem Gregorjem Koštomajem, pokazala, ali bo znala potegniti Boštjana Klineta iz rezultatske krize.