"Obstaja projekt (...), ki predvideva namestitev mednarodnih sil v varnem območju. Zahtevamo ga in sprejemamo," je povedal poveljnik Sirskih demokratičnih sil (SDF) Mazlum Abdi po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Za takšno rešitev je odprta tudi Turčija, je po srečanju s turškim kolegom Hulusijem Akarjem povedala Kramp-Karrenbauerjeva. Sestala sta se ob robu zasedanja obrambnih ministrov držav članic Nata v Bruslju, kjer nemška ministrica iz vrst nemških krščanskih demokratov (CDU) predstavlja svoj predlog. Ameriški obrambni minister Mark Esper je sicer pozdravil nemški predlog, a poudaril, da ZDA ne bodo prispevale svojih vojakov.

Predlog je pozdravil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je dodal, da so pri tem številna vprašanja še odprta. Poudaril je, da bo tovrstna misija potrebovala privolitev Združenih narodov. Nemška obramba ministrica je danes v Bruslju poudarila še, da po mnenju Nemčije, Francije in Velike Britanije dogovor med Ankaro in Moskvo o vzpostavitvi varnega območja na severovzhodu Sirije "ne nudi dolgoročne osnove za politično rešitev".

Ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta v torek v ruskem Sočiju dosegla dogovor, v skladu s katerim bodo na severu Sirije 120 kilometrov dolgo in 32 kilometrov široko varno območje.

V skladu s tem dogovorom bodo pripadniki ruske vojaške policije in sirskih mejnih stražarjev "pospešili umik" sil sirskih Kurdov s tega pasu. Za to bodo imeli nekaj več kot 150 ur, za kolikor je Turčija v torek podaljšala prekinitev ognja v ofenzivi proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Po tem obdobju naj bi skupni nadzor na območju prevzele rusko-turške skupne patrulje.