»Davi je turška vlada mojo administracijo obvestila, da bodo končali ofenzivo v Siriji in da bo prekinitev ognja postala stalna,« je povedal Trump. »Zato sem finančnemu ministru (Stevenu Mnuchinu) naročil, naj odpravi sankcije, uvedene 14. oktobra v odgovor na turško ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ameriški predsednik.

ZDA so pretekli teden uvedle sankcije proti turškim ministrom za obrambo, energijo in notranje zadeve oziroma proti celotnim ministrstvom. Z izvršnim ukazom je Trump uvedel sankcije proti vsem turškim uradnikom, ki bodo vpleteni v kršenje človekovih pravic. Te sankcije pomenijo prepoved vstopa v ZDA in zamrznitev premoženja v ZDA.

Za umik sankcij so se ZDA odločile, potem ko sta Turčija in Rusija v torek dosegli dogovor, v skladu s katerim bodo na severu Sirije vzpostavili varno območje. Turčija je poleg tega za 150 ur podaljšala prekinitev ognja, ki je začela veljati pretekli četrtek po dogovoru z ZDA.

Turška ofenziva proti Kurdom se je sicer začela pred približno dvema tednoma, potem ko je Trump z območja umaknil ameriško vojsko.