In v tem prepričanju je res nekaj soli, ko malo pomrzne, se namreč del škroba pretvori v sladkor in kostanj postane slajši. To so že v Napoleonovih časih vedeli Francozi, ki so iz kostanja pridobivali celo sladkor, potem pa je kostanj sčasoma postal le še del tradicije in običajev, sploh na Korziki, kjer so nekdaj pred vsako poroko pripravili dvaindvajset različnih jedi iz kostanja ter jih za srečo postregli mladoporočencema in svatom. Danes kostanj marsikdo kupi v trgovini, kar se zdi prebivalcem vasi ob gozdnih obronkih naravnost smešno. Znano je namreč, da je najboljši tisti kostanj, ki ga nabiramo, pečemo in zobljemo v dobri družbi, morda celo ob sveže stisnjenem moštu, ki je za kaj takšnega kot naročen. Sploh če pomislimo, da je kostanj iz trgovine največkrat obupne kakovosti, pogosto črviv ali celo plesniv in ga zelo veliko zavržemo. Kakor koli, za današnji sladki recept potrebujemo kostanjev pire, ki si ga lahko pripravimo sami, na voljo pa je tudi v trgovinah.

Kostanjeva torta z mandlji in čokoladno kremo

400 g nesladkanega kostanjevega pireja, 4 jajca, 200 g sladkorja, 100 g masla, 200 g mletih mandljev, drobno naribano lupino ene limone, 1 žličko pecilnega praška, 1 strok vanilje. Za čokoladno kremo še 200 g grenke temne čokolade, 1 dl sladke smetane, 20 g masla, šilce ruma.

V kozici na nizki temperaturi počasi stalimo maslo, posodo odstavimo in ohladimo do mlačnega. Obod tortnega modela (20 centimetrov) namažemo z maslom, dno obložimo s papirjem za peko. V dve skledi ločimo beljake in rumenjake. Rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto umešamo. V zmes postopoma vmešamo še vse druge sestavine, razen beljakov: staljeno maslo, zmlete mandlje, kostanjev pire, naribano limonovo lupinico, pecilni prašek in postrgano sredico vaniljevega stroka. Beljakom dodamo ščepec soli in jih s popolnoma čistimi metlicami stepemo v čvrst sneg. Tega v dveh ali treh delih s kuhalnico nežno in počasi vmešamo v mandljevo-kostanjevo zmes. Ko vmešamo ves sneg in nastane zelo rahla zmes, jo predenemo v pekač in jo z lopatko razporedimo po celotni površini, po vrhu pa lepo pogladimo. Pekač za približno eno uro potisnemo v pečico, ogreto na 150 stopinj. Testo je pečeno, ko postane na otip čvrsto in prožno, na zobotrebcu, ki ga potisnemo vanj, pa ni nobenega ostanka, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit najprej nekaj minut hladimo v pekaču, potem pa ga previdno preložimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladi. Medtem pripravimo čokoladno glazuro. Čokolado grobo sesekljamo in stresemo v lonček. Na štedilnik pristavimo kozico s smetano in maslom. Vsebino na srednji temperaturi počasi segrevamo in odstavimo, tik preden smetana zavre. Z vročo smetano prelijemo čokolado v lončku, počakamo minuto ali dve, ne da bi mešali, potem pa z ročno metlico ali lopatko nežno in počasi mešamo toliko časa, da nastane enotna in gladka čokoladna krema, ki ji primešamo rum. Ohlajeno torto preložimo na velik krožnik ali pladenj. Po vrhu in obodu jo premažemo s čokoladno kremo, nato pa poljubno okrasimo s pečenimi kostanji, praženimi oreščki in čokolado ter postrežemo. Zraven lahko ponudimo vaniljev sladoled, čokoladni liker in podobno.