Iz ribnika ukradli postrvi

Tatovi nikoli ne počivajo, še posebno pa jih prsti zasrbijo med konci tedna in praznikih. Naredili smo kratek seznam malce nevsakdanjih dobrin, ki so jih na tarčo vzeli nepridipravi. V Ajdovščini so izginili orodje za vrtnarjenje in dve paleti tlakovcev. A ker teh očitno ni bilo dovolj, je tat s tal izruval tudi že položene tlakovce in jih odnesel s seboj. V Slovenj Gradcu je nekdo iz odklenjene garaže odnesel varilni aparat, v Šentjurju so izmaknili vrtna kovinska vrata, v Golobinjeku iz počitniške hiše odnesli motorno žago… Posebno nesramni, a obenem izjemno podjetni pa so bili tatovi, ki so iz ribnika v Žalcu ukradli od 40 do 50 kilogramov postrvi.

Grobarji kot posmrtni zobarji

Ali za tiste, ki kradejo mrtvim, obstaja poseben krog pekla? To bo nekoč morda spoznalo deset nekdanjih grobarjev iz Osijeka, ki so kar desetletje iz grobnic, mrliških vežic ter krst pokojnih kradli zlatnino in ure. Deseterica je bila spoznana za krive, a bo lahko kazen odslužila z delom v splošno korist. Obramba se je zagovarjala, da lokalna komunala, ki vzdržuje grobove, ni nikoli prejela nobenega odškodninskega zahtevka ali prijave družinskih članov mrtvih, da je iz grobov kar koli »izginilo«. (Le kako bi? Verjetno po pogrebu niso kopali po zemlji in odpirali krst.) Trdili so, da je šlo pri teh predmetih za »zapuščene reči v zemlji«, ki so jih našli po naključju. Zagovorniki niso nasprotovali nemoralnemu vidiku dejanj svojih strank, so pa vztrajali, da ni šlo za kazniva dejanja. Sodnik je na to gledal malo drugače. Zgrožen je bil zlasti nad tem, ker so pokojnikom kradli tudi zlate zobe. Do njih so prišli z razbijanjem lobanj z lopato in ruvanjem zlatnine s kleščami.

Oboroženi policisti v lov za bikcem

Prejšnji teden smo pisali o nemški kravi, ki jo je ucvrla na nekajurni potep, tokrat pa s Hrvaškega prihaja zgodba o simentalskem bikcu Jerryju, ki je pobegnil s klavniškega traku, ustaviti pa ga ni moglo niti deset delavcev. »Zavohal je kri, se ustrašil in se odzval. To je velika žival, ki jo je, ko se za nekaj odloči, težko ustaviti,« je hrvaškim medijem pojasnil mesar. Za njim so se v gozd pognali oboroženi policisti in lovci, ga nato vabili s simpatičnimi kravicami, na koncu še iskali z droni. 650-kilogramski Jerry se je med begom zatekel na dvorišče gospe Ivane. »Tam je stal, s kopitom je grebel po blatu. Najprej sem mislila, da je medved. Pobegnila sem v hišo, mislila sem, da se mi blede, nič mi ni bilo jasno. Poklicala sem sosedo, naj pogleda skozi okno in mi pove, ali je kaj čudnega na dvorišču,« je povedala za medije. Pogumni in zviti Jerry si je v dnevih na begu našel ogromno podpornikov – eni navijajo, da bi čim dlje ostal na prostosti, drugi mu ponujajo varno zatočišče. Prav vsi pa nasprotujejo usmrtitvi hitre in spretne živali, ki naj bi se skrivala v hribih splitskega zaledja. Da mu bo prizanesel, je sporočil tudi že njegov lastnik.

Pijani vozniki na delo v mrtvašnico

V Moldaviji bijejo hudo bitko s pretiranim pitjem alkohola. V povprečju vsak državljan spije več kot 15 litrov čistega alkohola na leto, kar je 167 steklenic vina. Vas to spominja še na kak drug narod? Ker jih veliko po pitju še vedno sede za volan, je policija zdaj uveljavila novo obliko kazni – kršitelje pošljejo delat v mrtvašnico. Tam ogledniku pomagajo pri čiščenju trupla in pri obdukciji. »To je bila dobra lekcija, nikoli več ne bom vozil pijan. Nikoli pa se tudi ne bom mogel znebiti smradu razpadajočega trupla,« je kazen komentiral eden od kršiteljev. In ne pozabite: če pijete, ne vozite.

Zaradi slabega tečaja ugrabil delavko

Izraelski turist je v Benetkah prejšnji teden sto dolarjev skušal zamenjati v evre. »Kakšen tečaj je to? Oskubili me boste,« je bil nezadovoljen z dobljeno vsoto, zato je menjavo preklical in zahteval nazaj dolarje. Ko se to ni zgodilo, se je zabarikadiral v menjalnico, za talko pa uro in pol držal zaposleno. Tej je uspelo poklicati policijo, ki je gospoda aretirala zaradi ugrabitve. Denarja ni dobil nazaj.