Napovedan neizprosen boj proti Jamniku je Kralj dobesedno porušil, čeprav je bil nehote glavni režiser dogajanja predsednik DeSUS in trenutno obrambni minister Karl Erjavec, ki je iz vsega mešetarjenja okoli Šarca potegnil najslajši konec in bo v začetku prihodnjega leta verjetno spet dobil ponoven predsedniški mandat v stranki, ki sicer še komaj binglja v vidnem polju volilcev.

Ko je bilo pred letošnjimi evropskimi volitvami jasno, da paradni kandidat DeSUS Ivo Vajgl (zaradi domnevne vpletenosti v azerbajdžansko zgodbo o priznavanju demokracije za dobro plačilo) ne bo šel na volitve, je prišel kot naročen Igor Šoltes, ki so mu pred petimi leti dobronamerni prijatelji ustanovili stranko Skupaj, pri čemer je kardeljansko zamolčal, da bo stranko izkoristil le za evropske volitve. Veliki skok v Bruselj mu je uspel, čeprav sam ni imel nobenih organizacijskih sposobnosti niti za vodenje stranke niti za volilno kampanjo. Vse mu je izpeljalo naivno članstvo stranke Skupaj, ki ga je potem brez zadrege zavrgel.

Po petih letih evroposlanstva si je Šoltes ponovno zaželel Bruslja, zato je moledoval pri vseh strankah, da bi ga dale na kandidatno listo, vendar razen trepljanja po ramenih ni dobil pretirane pozornosti. Nato se je zasvetila luč v DeSUS, izkušeni partijski kadri so peli hvalo Šoltesu pri Karlu Erjavcu, ki se mu je zdela ideja takoj zelo posrečena, kajti med svojim članstvom res ni našel junaka, ki bi mu lahko približno rekli evroposlanec. Karlu se je zdelo, da bi bil Šoltes lahko izvoljen, kar pa se seveda ni zgodilo. Je pa zato ljubljeni Šoltes nenadoma postal Erjavcu huda nevarnost, toda v dolgih letih političnih zablod se je šef DeSUS vendarle priučil političnega špekulantstva in kombiniranja pod mizo.

V DeSUS se namreč že nekaj let mrmra o novem predsedniku stranke, vendar je Karlu s spretnim sistemom podeljevanja dobro plačanih služb v državni upravi in družbah z državnim lastništvom uspelo najhujše nasprotnike utišati. Niti slučajno pa si ni predstavljal, da je med članstvom DeSUS prav Igor Šoltes postal glavna zvezda in ob drugi stalni pretnji dr. Tomažu Gantarju nenadoma celo kandidat za predsednika stranke.

Karlu so skriti lobisti v stranki modro prišepnili, naj izkoristi šibkost Šarčeve koalicije in si pri predsedniku vlade v zameno za zvestobo predsedniku vlade izgovori dobro plačano zaposlitev za Igorja Šoltesa. Naglo sta se Karl in Marjan dogovorila, da bo Šoltes postal direktor Uradnega lista, imenitne, dobro plačane lahkotne službice. Vsi so bili srečni. Šarec, ker bo imel mir pred Erjavcem in upokojenci, Erjavec, ker se je znebil Šoltesove predsedniške pretnje, in seveda Šoltes, ki bi imel celo višjo plačo kot na računskem sodišču, kjer je šefoval do odhoda v Bruselj.

Nadaljevanje v tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika.

Ati, a roparji spet pridejo?

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, ali je Slovenija v resnici draga turistična država, kako je mladi igralec Domen Valič snemal film Preboj, kakšni so bili brutalni ropi kriminalne tolpe na Celjskem, kaj smo izvedeli med obiskom obiranja oljk, kako je komik Luka Korenčič v manj kot letu dni izgubil 52 kilogramov… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.