Stanje je skrb vzbujajoče že dalj časa, v zadnjih dveh letih pa je, pravijo domačini, preseglo vse meje. Da so razmere resne, opozarja tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič, ki je pred kratkim za pomoč zaprosil državo. »Huliganske tolpe uničujejo javno in zasebno lastnino, škodijo turizmu in utegnejo celo japonsko podjetje Yaskawa odvrniti od načrtov, da se širi v Kočevje. Tudi drugi gospodarski objekti, ki jih šele začenjajo graditi, so žrtve tolp. Vlamljajo jim v objekte, praznijo rezervoarje tovornih vozil, kradejo različen material, denimo baker. Gre za gospodarsko škodo, ki nam ne more biti v ponos in med podjetniki že vzbuja slabo voljo,« je povedal župan o zgolj enem segmentu resnih težav, s katerimi se srečujejo.

Drugi segment pa so državljani, ki že najmanj dve leti opozarjajo na grožnje, vandalizem in številne vlome v domove. Sodu so izbili dno trije dogodki, ki so se zgodili poleti. Vandali so nizozemskim turistom prevrnili avtomobil na streho, kar je ob dejstvu, da si občina aktivno prizadeva krepiti (tudi) ribiški turizem, več kot slaba popotnica, saj se glas seveda širi daleč naokoli. Drugi dogodek je bil, da so nasilneži mladega fanta obstopili in pretepli, tako da je moral v bolnišnico, dogodka pa si ni upal niti prijaviti. Tretja kaplja čez rob pa je vse več opozoril staršev, da se tolpe zbirajo tudi v šolskih okoliših in grozijo otrokom, ko gredo domov.

Pred mesecem so se obrnili po pomoč tudi na ministrstvo za notranje zadeve, kjer so jim prišli naproti s povečanjem števila policistov, občina pa je policiji priskočila na pomoč še s svojo redarsko službo, saj se zavedajo, da policisti ne morejo biti neprestano povsod prisotni. Za določen čas so angažirali zasebno varovanje, kar jih bo do novega leta stalo 28.000 evrov, »ampak varnost ne sme imeti cene, to je treba urediti«, je odločen župan. Okrepili so tudi videonadzor na krajih, kjer do vandalizma najpogosteje prihaja.

Velik problem, ki ga ne morejo razrešiti, pa je tožilstvo in sodstvo. »Pravosodje je tolerantno do kršilcev, pogosto se spodbuja k neprijavljanju manjših kraj oziroma k umikanju prijav,« je opomnil Prebilič. Tožilci odstopajo od pregona, na koncu ni sodnega epiloga in storilci lahko odkorakajo na prosto. Tako se sedaj dogaja, da policija naredi zapisnik, ko pa kršitelj pride do tožilca, ta to oceni kot manjše delinkventno dejanje.

»To je napaka, saj na tak način legaliziramo majhne kraje, ker ne dosežemo famoznega zneska škode, ki znaša 500 evrov. Oseba, ki ne bo doživela posledic svojih dejanj, bo danes ukradla telefon, jutri avto, naslednjič pa vlomila v hišo. Ne strinjam se z odnosom tožilstva do malega kriminala. Če v trgovini nekdo ukrade blago do vrednosti 50 evrov, ne bo nikoli obravnavan, ker gre za majhen prekršek,« je do odnosa državnih institucij kritičen Prebilič.

Nadaljevanje v tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika.

Popotovanje po trasi Franca Jožefa

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, zakaj je vožnja z vlakom pri nas še vedno dolgotrajno opravilo in zakaj še dolgo ne bo drugače, kako igralec Matjaž Javšnik za svoj poklic na leto prevozi 120.000 kilometrov, kaj vse smo videli na Guštfeštu v Laškem, kjer smo za hip skočili v preteklost, kaj vse skriva naše morje… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.