Esper je v četrtkovem pogovoru s turškim kolegom Hulusijem Akarjem "močno spodbudil Turčijo, naj preneha aktivnosti na severovzhodu Sirije", so navedli danes na ameriškem obrambnem ministrstvu. "Medtem ko je sekretar znova potrdil, da cenimo naš strateški dvostranski odnos, vdor predstavlja tveganje za resne posledice za Turčijo," je povedal ameriški minister.

Akarju je povedal, da bi zaustavitev turške operacije omogočila prostor za pogajanja, da bi "našli skupno pot za umiritev razmer, preden postanejo nepopravljive", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Esper je ponovil, da so ZDA odločno proti turški ofenzivi, saj bi lahko mednarodna koalicija izgubila ves napredek, ki ga je naredila v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS).

Turčija je v sredo na severovzhodu Sirije sprožila ofenzivo proti Sirskim demokratičnim silam (SDF), v kateri večino prestavlja kurdska milica YPG. Ankara ima kurdske sile na severu Sirije za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju. Z operacijo Izvir miru želi vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko območje ob turško-sirski meji, kamor bi lahko preselili tudi sirske begunce, ki so se pred državljansko vojno zatekli v Turčijo.

Ameriški predsednik je po navedbah AFP na nek način dal zeleno luč za to operacijo, s tem ko je v začetku tedna ameriške vojake umaknil s predvidene poti turške ofenzive proti ameriškim zaveznikom Kurdom, ki so se več let uspešno borili proti IS.

Tusk Erdogana obtožil izsiljevanja

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil izsiljevanja, potem ko je v četrtek Evropsko unijo posvaril, da bo več milijonov sirskih beguncev in migrantov poslal v Evropo, če bo kritizirala turško operacijo proti Kurdom na severovzhodu Sirije.

"Turčija mora razumeti, da je naša glavna skrb, da bi njena dejanja lahko vodila v novo humanitarno katastrofo, kar bi bilo nesprejemljivo," je danes dejal Tusk med obiskom na Cipru.

"Niti ne bomo nikoli pristali na to, da se begunce uporablja kot orožje in za naše izsiljevanje. Zato menim, da včerajšnje grožnje predsednika Erdogana nikakor niso na mestu," je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je omenjeno izjavil potem, ko je vse več evropskih držav obsodilo Turčijo zaradi operacije proti Kurdom na severovzhodu Sirije, s katero želi ob svoji meji vzpostaviti varno območje in tja preseliti več kot milijon od 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji.

»Če nas boste kritizirali, vam bomo poslali 3,6 milijona migrantov«

"Hej, EU, zbudi se. Ponovil bom: če boste skušali našo operacijo označevati za invazijo, je naša naloga preprosta. Odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov," je dejal Erdogan v turškem parlamentu.

Tusk je še obsodil turško ofenzivo, ki jo je Ankara začela v sredo, in pozval k njeni ustavitvi. Opozoril je, da bo vojaško posredovanje razmere samo še poslabšalo, povečalo nestabilnosti v regiji, dodatno poslabšalo trpljenje civilistov in povzročilo njihovo razseljevanje ter spodkopalo boj proti Islamski državi.

Turčija se je z dogovorom z EU leta 2016 zavezala, da bo sirskim beguncem preprečila odhod v Evropo v zameno za šest milijard evrov pomoči in potovanja brez vizumov v EU za turške državljane. Erdogan uniji očita, da ne izpolnjuje svojih zavez, v zadnjem času pa je že grozil, da bo odprl vrata in beguncem omogočil odhod v Evropo.