»Naši zavezniki so nam zagotovili zaščito, a so nas nenadoma in brez opozorila zapustili z nepravično odločitvijo, da umaknejo svoje vojake s turške meje,« so Sirske demokratične sile, katerih glavni del tvori kurdska milica YPG, zapisale v sporočilu za javnost.

Svojo zaveznico ZDA so pozvali, naj »izpolni svoje dolžnosti in moralne obveznosti« in jih zaščiti z zaprtjem zračnega prostora za turška letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA so namreč z umikom s sirsko-turške meje omogočile začetek turške ofenzive.

SDF je bila glavna zaveznica ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji, ki je v teh prizadevanjih do uničenja samooklicanega "kalifata" marca letos izgubila 11.000 borcev. Ob tem so ocenili, da sankcije, s katerimi sedaj Turčiji grozijo ZDA ob pozivih h končanju ofenzive, ne bodo ustavile turške ofenzive.

Turčija poroča o zavzetju prvega sirskega mesta, Kurdi to zanikajo

Turško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je turška vojska četrti dan ofenzive danes zavzela sirsko obmejno mesto Ras al Ain, ki je v središču njene operacije proti kurdski milici YPG. Sirske demokratične sile so to zanikale in poudarile, da spopadi še potekajo.

Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP s terena poroča, da so turške enote in z njimi povezani sirski uporniki vstopili v mesto, da pa ga še niso zavzeli. Sirske demokratične sile (SDF), v kateri večino predstavlja kurdska milica YPG, so sporočile, da turške sile mesta niso zavzele, da pa se je del kurdskih borcev zaradi bombardiranja začasno umaknil in da je nato začel protinapad. Tudi Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da turške sile mesta še niso zavzele.

Poveljnik sirskih upornikov, ki se borijo na strani turške vojske, je AFP povedal, da so zavzeli mestno četrt in blokirali glavne ceste, ki vodijo na območje, da pa jim silovit odpor SDF onemogoča napredovanje. Mesti Ras al Ain in Tal Abjad sta v središču turške operacije, ki jo je Ankara začela v sredo. Turške sile mesti močno obstreljujejo in stalno napredujejo, zaradi česar je z območja po podatkih ZN pobegnilo že najmanj 100.000 ljudi. Agencija Reuters, ki navaja kurdske oblasti, poroča o skoraj 200.000 razseljenih prebivalcih.

Observatorij je ob tem sporočil, da so turške sile med operacijo danes ubile še 10 civilistov, skupno že 28. Najmanj sedem jih je bilo ubitih med letalskim in topniškim obstreljevanjem omenjenih obmejnih mest. Trije so umrli med obstreljevanjem mesta Kamišli. Po navedbah turških medijev naj bi na turški strani meje bilo ubitih 17 civilistov, poroča AFP.

Turško obstreljevanje prvič ogrožalo ameriške vojake v Siriji

Potem ko je Turčija v petek okrepila letalske in kopenske napade na kurdske položaje na severovzhodu Sirije, so turški topniški izstrelki v petek zvečer padli blizu opazovalne točke ameriške vojske v predmestju sirskega mesta Kobane. Poškodovanih ni bilo, so sporočili iz Pentagona.

Kapitan Brook DeWalt je povedal, da je eksplozija odjeknila samo nekaj sto metrov od kraja, kjer Turki vedo, da so nameščeni ameriški vojaki. Poudaril je, da ZDA od Turčije zahtevajo, da se izogiba akcijam, ki bi lahko privedle do takojšnjega odgovora in da se ameriška vojska ni umaknila iz mesta Kobane, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je bilo prvič, odkar je Turčija v sredo začela operacijo proti kurdski milici YPG, da je bilo na bojni črti oporišče koalicijskih sil. Iz Pentagona so sporočili, da se je incident zgodil okoli 21. ure po lokalnem času izven "varnega območja", ki ga želi Turčija z ofenzivo vzpostaviti ob svoji meji s Sirijo.

DeWalt je še ponovil, da ZDA nasprotujejo turškemu vojaškemu posredovanju v Siriji, še posebej pa turškim operacijam izven varnega območja in na območjih, kjer je Ankara seznanjena s prisotnostjo ameriških vojakov.

Turško obrambno ministrstvo je sporočilo, da niso namerno streljali na položaj ameriške vojske. Trdijo, da so zadeli kurdski položaj v odgovoru na napad na turškega s strojnicami in raketami kilometer daleč od ameriškega oporišča. Dodali so, da so obstreljevanje končali, ko so z njimi stopili v stik ameriški predstavniki. ZDA so sicer več deset vojakov s turško-sirske meje ta teden umaknile in s tem odprle pot za turško ofenzivo, a jih je nekaj na območju še ostalo.