Na prečudovitem katarskem olimpijskem stadionu v Dohi ne manjka skoraj nič. Vrhunec večera, uvod v finalni tek v kraljevski disciplini med ženskami, je bil nekaj, kar je potrebno videti. Igra projekcij na progah zatemnjene dvorane ter notranje in zunanje osvetlitve je bila sijajna kulisa 100-metrskega sprinta, ki ga je najhitreje odtekla Shelly-Ann Fraser-Pryce. Jamajčanka ima že osem medalj, 10,71 je bil fantastičen dosežek, a tribune so bile malodane prazne. Ogromen delež 40.000 sedežev je nabiral prah.

Med drugim so ljubitelji atletike, ki jih ni bilo, imeli priložnost videti finale troskoka, v katerem so nastopali trije kandidati, ki so že preskočili magično znamko 18 metrov. S 17,92 metra je zmagal Američan Christian Taylor, ki je bil po dveh prestopih v prvem delu finala že blizu izpadu. V polfinalnih tekih na 800 metrov je za nekaj smeha poskrbel Abubaker Haydar Abdalla, ki je po izjemnem prvem krogu v času svetovnega rekorda do konca zdrsnil na zadnje mesto svoje skupine. Včeraj je bil poleg tega podeljen tudi prvi komplet odličij v mešani štafeti teka na 400 m. Z novim svetovnim rekordom v času 3:09,34 je slavila reprezentanca ZDA, v kateri so bili Wilbert London, Allyson Felix, Courtney Okolo in Michael Cherry.

Šutejeva brez osebnega rekorda, Bengtssonova s švedskim

A najbolj pestro je bilo pravzaprav v skoku ob palici. Prvi dan SP je Tina Šutej sicer v kvalifikacijah preskočila kvalifikacijsko normo 4,60 m, kar je uspelo še 16 atletinjam. Finale so zato začele na višini 4,50 m, ki jo je Šutejeva zmogla brez težav. Vse tekmovalke so ostale v konkurenci, Američanka Jennifer Suhr, olimpijska zmagovalka iz Londona 2012, pa je izpustila to višino.

Naša tekmovalka je odpadla na višini 4,70 metra, nadaljeval pa se je boj za odličja. Ko je bila letvica postavljena še deset centimetrov višje, je bila konkurenca že pošteno razredčena. Tik pred izpadom je bila tudi švedska predstavnica, ki se ji je za povrh ob tretjem poizkusu zlomila palica. K sreči je z glavo udarila ob blazino. Skok je lahko ponovila, nadomestno orodje pa ji je posodila ena od sotekmovalk.

V tehnično zahtevni disciplini takšen dogodek pošteno poseže v koncentracijo tekmovalke in verjetno si je marsikdo mislil, kakšna zgodba bi bila, če bi je vendarle uspelo. In ji je. Bengtssonova je preskočila 4,80 metra, zasedla končno 6. mesto in z dosežkom za nameček popravila švedski državni rekord. Drame pa še ni bilo konec, kot edini sta brez spodletelega poizkusa do višine 4,95 prišli Američanka Sandi Morris in Rusinja Anželika Sidorova. V tretjem poizkusu je višino vendarle zmogla ruska skakalka ob palici, ki je zlato odličje zaradi dopinške afere osvojila pod nevtralno zastavo.