Vrhunec slovenskih nastopov četrtega dne svetovnega prvenstva v atletiki je bil večerni nastop Maruše Mišmaš, ki je z uvrstitvijo v finale dosegla svoj največji uspeh. Grosupeljčanka je s časom 9:25,80 zasedla zadnje, dvanajsto mesto, naslova svetovne prvakinje pa se je z izjemnim solotekom ter rekordom svetovnih prvenstev veselila Kenijka Beatrice Chepkoech (8:57,84).

V popoldanskih kvalifikacijah sta navdušili sprinterka Maja Mihalinec in metalka kopja Martina Ratej. Maja Mihalinec je že v kvalifikacijah sprinta na 100 m dokazala, da je v Doho pripotovala odlično pripravljena in je zgolj za stotinko zaostala za polfinalom. Ta se ji ni izmuznil v dvakrat daljši disciplini, v kateri je s časom 22,78 dosegla osebni rekord ter le za šest stotink zaostala za državnim rekordom Merlene Ottey ter dve stotinki za dolga leta najhitrejšo Slovenko Alenko Bikar. Atletinja Massa je izpolnila tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, skupno pa je v kvalifikacijah dosegla enajsti čas. Polfinalni nastop na 200 m jo čaka danes ob 20.35. »Tek ni bil idealen. Poskušala se bom čim bolj spočiti ter v polfinalu teči čim hitreje. Še nekaj stotink me loči od državnega rekorda, šest stotink je zelo blizu. Zelo vesela bom, če mi uspe že jutri, sicer pa v Tokiu,« se je veselila Maja Mihalinec.

Martina Ratej je potrdila, da je Doha njeno srečno mesto. Konjičanka je v kvalifikacijah meta kopja z dosežkom 62,87 dosegla četrto daljavo kvalifikacij. »V Dohi lahko očitno dosežem dober rezultat, tudi če nisem v najboljši formi. Zelo vesela sem, da sem se vnovič uvrstila med najboljših dvanajst metalk kopja na velikem tekmovanju. Ni bilo lahko. Breme neuspešne sezone je bilo na meni, ko ne veš, kaj narediti, da bi se izvlekel. Tudi sebe sem presenetila z dvema dobrima metoma. Poleg tega so bili vremenski pogoji slabi, zelo vroče je zunaj, 42 stopinj,« je pojasnila Martina Ratej, ki bo nastopila danes v finalu ob 20.20.

Drugič zapored je svoj nastop v kvalifikacijah končala Anita Horvat. V teku na 400 m je s časom 52,73 dosegla 38. čas. »Želela sem si preboja v polfinale in malo hitrejšega teka, a mi ni uspelo uresničiti cilja. Sezona je bila zame zelo stresna in dolga. Nisem zdržala pritiska, saj sem ves čas lovila normo za nastop v Dohi. Dolgo sem bila v negotovosti, ali bom sploh nastopila, kar se pozna pri rezultatu,« je svoj nastop ocenila Anita Horvat. Danes bo v kvalifikacijah teka na 400 m nastopil še Luka Janežič, ki ga tako kot Anito Horvat trenira nekdanji sprinter Rok Predanič.