Olimpija bo v sobotni derbi z Mariborom krenila s prvega mesta, ki ga je ohranila po rutinirani zmagi v Domžalah. Tekmeca na lokalnem obračunu nista navdušila z igro, ampak z evrogoli. Ljubljančani so zlahka raztegovali počasno domžalsko obrambo, ki je bila samo s tremi branilci premalo disciplinirana, da bi odbila individualno kakovost Olimpije. Pokalni prvaki so imeli interno tekmovanje, kdo bo zabil atraktivnejši zadetek. Po natančnih strelih z razdalje sta izstopala Cekici in Savić, Lupeta pa je domžalskega vratarja premagal s kung fu udarcem. Zmaga Olimpije bi lahko bila izdatnejša, saj je Tomić stresel vratnico, Menalo in Savić pa sta bila premalo zbrana, ko sta se sama znašla pred vratarjem Mulalićem. Domžalčani tudi po tekmi z Olimpijo ostajajo med največjimi osmoljenci sezone, saj niti menjava trenerja ni prinesla bistvenih sprememb, da bi se moštvo hitreje povzpelo proti vrhu. Še vedno je preveč napak v obrambi in premalo odločnosti v napadu. Maribor je pred derbijem v Stožicah doma premagal Rudarja, Bravo pa je zapravil dva gola prednosti proti Muri (3:3).

Bravo – Mura

Nogometaši Mure so pred obračunom v Ljubljani veljali za favorite, a na koncu so lahko s točko proti Bravu zadovoljni. Varovanci trenerja Anteja Šimundže so sicer prek visokoraslega napadalca Fejsala Mulića hitro povedli, a nato popustili, kar so gostitelji znali izkoristiti. V prvem polčasu je šesti prvenstveni gol zabil 19-letni Aljoša Matko, nato pa so si Sobočani na začetku drugih 45 minut gol zabili kar sami (Matic Maruško). Ko je nekaj minut pozneje pravi evrogol dosegel Ovbokha Agboyi, ki je z roba kazenskega prostora s pravim projektilom počistil pajčevino v zgornjem desnem kotu gola vratarja Matka Obradoviča, se je zdelo, da je obračun odločen. Bravo je imel celo nekaj priložnosti, da še poviša prednost, a nato je na sceno stopil Luka Bobičanec in z goloma, ki gresta tudi nekoliko na dušo domačega vratarja Domna Grila, rešil točko za Muro. Se je pa Gril oddolžil v izdihljajih tekme, ko je ubranil nevaren poizkus Mulića in s tem gostom preprečil popoln preobrat.

Domžale – Olimpija

»Zadovoljen sem, saj smo pokazali napadalen in učinkovit nogomet. Atraktivni zadetki? To je prava Olimpija. Imamo hitre igralce, ki lahko dosegajo gole tudi iz protinapadov. Pripravili smo se, da bodo Domžale igrale s tremi branilci, in jih kaznovali. Pripravljeni smo na derbi z Mariborom. Motivacija ne bo vprašljiva, igrali bomo napadalno,« je napovedal trener Olimpije Safet Hadžić. Andrej Razdrh je po dveh zmagah proti tekmecem z dna prvič izgubil, odkar je sedel na domžalsko klop. Poudaril je, da zaradi zgoščenega ritma tekem nima časa za treninge: »Pozna se nam, da se je ekipa zelo spremenila od začetka sezone, zato potrebujemo čas. Olimpija je bila zelo učinkovita in je izkoristila naše napake. Prepričan sem, da se bomo dvignili, saj je sezona še dolga, mi pa smo še vedno v postopku sestavljanja ekipe. Ko smo igrali s štirimi branilci, smo imeli velike težave. Zdaj poskušamo s tremi, a se še vedno lovimo in imamo preveč strahu v igri.«

Maribor – Rudar

Morda sprva še ni delovalo, da je edino vprašanje, kdaj bo Maribor zabil prvega Rudarju. Knapi igrajo kot moštvo, ki z razlogom ni še nikogar premagalo. Zato sta kmalu padli vprašanji, kako bo Maribor zabil. In kolikokrat. Petkrat. Petarda za peto zaporedno zmago in popotnica za sobotni derbi. Darko Milanič je ponovil postavo, ki je v Kranju prigarala zmago. Rudar je sicer podobno kot Triglav dobil svojo priložnost, vendar če tekmeci Maribora hitro ne spravijo v zadrego, se sami znajdejo v njej. Rudar ima za prvo ligo povsem nekonkurenčno obrambo. Še zlasti, ko je Maribor tako vztrajen, da jih zapravljena sebična poteza Roka Kronavetra ni stala niti živcev, kaj šele točk. Ker je Kronaveter popravil zamujeno. Dvakrat, vmes pa je Rudi Požeg Vancaš znova potrdil, da je Maribor lahko učinkovit s preverjenim in vztrajnim načinom. Pa ne samo v prvem polčasu, temveč tudi v drugem, ko je Aleks Pihler znova zabil z glavo, Dino Hotić pa je še četrtič letos pokazal, kakšne evrogole zmore njegova levica.

Triglav – Aluminijjutri ob 16. uri, sodnik: Sagrković

Vzponi in padci so značilni predvsem za prvoligaše s spodnje polovice lestvice. Ko je Triglav padel v mlin sedmih zaporednih prvenstvenih porazov in izpadel še iz pokala, je moral oditi trener Dejan Dončić. Bo to dovolj, da se Triglav postavi na noge in obrne krivuljo? Dosedanji pomočnik trenerja Vlado Šmit bo poskušal pogasiti požar, v klubu pa že od ponedeljka iščejo trajnostno rešitev za klop edinega gorenjskega prvoligaša. Aluminij je od začetka sezone v ritmu vodilnih, uspešnica majhnega kluba iz Kidričevega pa ni več presenečenje. Aluminij je živi dokaz, da so lahko tudi manjši klubi z urejenimi razmerami konkurenčni najboljšim v državi. Je Matic Vrbanec že na tarči velikih?

Verjetni postavi – Triglav: Čadež, Rogelj, Milanović, Kumer, Arh Česen, Mlakar, Kryeziu, Brkić, Tijanić, Grvala, Majcen. Aluminij: Kovačič, Martinović, Kontek, Ploj, Jakšič, Krajnc, Matjašič, Petrovič, Vrbanec, Horvat, Živković. Naš namig: 2.

Celje – Tabor jutri ob 18. uri, sodnik: Jug

Celjani so v preteklih dveh krogih obakrat gostovali in osvojili točko. Glede na to, da so jo prinesli iz Stožic, bi ji lahko rekli velika, še posebej, ker so jo osvojili po zaostanku z 0:2. Manj uspešno je bilo gostovanje na Fazaneriji, kjer jim jo je zagodla prosta sodniška presoja, kateri so upravičeno dodali še kakšen pridevnik. Če so bili na obeh omenjenih dvobojih izzivalci, bodo proti Kraševcem spet morali sprejeti vlogo favorita. Motiv več bo tudi poraz z 1:0 v 2. krogu v Sežani, ki pa bo po drugi strani tudi izhodišče za nov napad Kraševcev. Na novo točko čakajo tri kroge, zadnja dva pod taktirko novega stratega Almirja Sulejmanovića, ki se je ob prihodu v Sežano znašel pred serijo treh zaporednih gostovanj.

Verjetni postavi – Celje: Rozman, Travner, Zaletel, Stojinović, Vidmajer, Plantak, Benedičič, Novak, Lotrič, Božić, Vizinger. Tabor: Rener, Požrl, Azinović, Salkić, Ristić, Babić, Mihaljević, Sever, Stevanović, Sikimić, Milošev.

Naš namig: 1.