»Čaka nas še veliko dela, vendar pa imamo skupen namen zagotoviti dogovor, ki ga je še mogoče doseči,« je ob začetku srečanja Barnierja in Barclayja sporočila britanska vlada. »Potekajo resni pogovori in ohraniti moramo ta zagon,« so povedali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Irski zunanji minister Coveney pa je medtem dejal, da med Londonom in Brusljem ostajajo še »pomembne razlike«. »In dokler ne bo resnega pisnega predloga, ki bi lahko bil podlaga za pogajanja, bodo razlike, ki so trenutno velike, ostale,« je poudaril po srečanju z Barnierjem.

Evropski pogajalec je po srečanju z britanskim ministrom poudaril, da "mora biti v izstopnem sporazumu popolnoma operativna rešitev za preprečitev trde meje na irskem otoku ter zaščito gospodarstva na celotnem otoku in integritete enotnega trga", so sporočili s komisije. EU ostaja odprta za preučitev vseh delujočih in pravno operativnih predlogov, ki ustrezajo tem pogojem, so dodali.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva je ob tem povedala, da EU dela dan in noč, da bi dosegli dogovor. "Večji ko bo napredek pred vrhom EU, bolje bo," je poudarila. Vrh EU bo 17. in 18. oktobra v Bruslju.

Britanski premier Boris Johnson želi, da bi irsko varovalo, katerega namen je preprečiti vzpostavitev trde meje na irskem otoku, odstranili iz sporazuma. Sam verjame, da bi bilo dogovor mogoče doseči na oktobrskem vrhu unije, obenem pa vztraja, da bo država 31. oktobra izstopila iz unije z dogovorom ali brez njega.