Prav izčrpan je bil videti izraelski predsednik Reuven Rivlin v sredo zvečer, ko je dosedanjemu začasnemu premierju Benjaminu Netanjahuju zaupal sestavo nove vlade. Pri tem je Rivlin svojega starega tekmeca iz desničarske strane Likud komaj pogledal. Vsaj za zdaj sicer ne kaže, da bo Netanjahuju uspelo sestaviti vlado, saj po parlamentarnih volitvah 17. septembra tudi s potencialnimi zavezniki, med katerimi že nekaj časa ni več skrajno desnega Avigdorja Liebermana, nima večine. Rivlin je sam dejal: »To ni rešitev.« A vsak drug mandatar bi imel še manj podpore v knesetu.

Od nedelje si je Rivlin prizadeval za vlado narodne enotnosti med Likudom in sredinskim Modro-belim zavezništvom Benija Ganca. Prvi ima 32 poslancev v 120-članskem parlamentu, drugi 33. Dvakrat mu je uspelo, da sta se pri njem srečala Netanjahu in Ganc in oba sta izrazila pripravljenost za koalicijsko vlado, a oba tudi postavila za drugega nesprejemljive pogoje. Ne eden ne drugi pa ne moreta brez drugega okoli sebe zbrati 61 poslancev za večinsko vlado. Netanjahu ima skupaj z verskimi strankami 55 poslancev in zato največji politični blok. Njegov glavni cilj zdaj je, da ponovno pritegne k sebi Liebermana z njegovimi osmimi poslanci.

Izrael je v takšni politični krizi od aprila, ko so bile letošnje prve volitve, a niso prinesle izhoda iz slepe ulice.

»Sprejmem mandat za sestavo vlade. Vem, da nimam dobrih možnosti za uspeh, ampak sem samo manj šibak od gospoda Ganca. Prepričan pa sem, da lahko samo skupaj sestaviva vlado,« je dejal Netanjahu, ki je nerad kot prvi prevzel mandat za sestavo vlade, saj ve, da bo Ganc, če bo ga bo dobil kot drugi, lažje dosegel popuščanje v Likudu.

Netanjahu ni omenil možnosti, da bi vodenje vlade prepustil komu drugemu v Likudu. Takšna poteza politika, ki je zadnjih deset let vodil Izrael, bi bila zelo pomembna, ker jo kot minimalni pogoj za koalicijska pogajanja zahtevajo v Modro-belem zavezništvu. Ganc je tako v sredo zvečer ponovil, da njegov politični blok »ne bo v vladi premierja, ki ga bremenijo hude obtožbe«. Vsekakor pa bi general Ganc rad pridobil čas, saj lahko preiskava proti Netanjahuju in sojenje pomembno vplivata na pogajanja o novi vladi.

Netanjahu ima zdaj voljo 28 dni, da sestavi vlado. Njegove odvetnike pa bo že prihodnji teden zaslišal državni tožilec, ki mora do konca leta sprejeti odločitev, ali bo sprožil sodni postopek proti premierju zaradi korupcije in zlorabe zaupanja.