To je bilo njuno prvo srečanje po volitvah 17. septembra, po katerih sta njuna politična bloka izenačena, zaradi česar ga je predsednik Reuven Rivlin tudi sklical. Vsi trije so govorili okoli dve uri, nato pa ju je predsednik pustil sama.

Po pogovorih sta Ganc in Netanjahu objavila skupno izjavo za javnost, v kateri sta za danes napovedala srečanje glavnih pogajalcev obeh strank. V sredo pa se bosta oba znova srečala z Rivlinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rivlin je v ponedeljek zvečer dal jasno vedeti, da si želi vlade narodne enotnosti z Gancovo in Netanjahujevo stranko, saj bo le takšna koalicija stabilna. »Nocoj smo naredili pomemben korak naprej,« je dejal in tako Gancu kot Netanjahuju sporočil, da si javnost ne želi še enih volitev. To bi bile namreč že tretje volitve v letu dni in druge po aprilu letos.

»Odgovornost za oblikovanje vlade je vajina in ljudje pričakujejo, da bosta našla rešitev in preprečila nadaljnje volitve, tudi če bo to šlo na vajin osebni ali celo ideološki račun,« je še dodal Rivlin.

Modra in bela stranka s 33 poslanskimi sedeži

Ganceva sredinska Modra in bela stranka je glede na skoraj dokončne rezultate volitev osvojila 33 poslanskih sedežev v 120-članskem knesetu. Netanjahujev desni Likud se je uvrstil na drugo mesto z 31 mandati.

Takšen rezultat je ogrozil Netanjahujeve težnje po obstanku na premierskem položaju, ki ga je s premori opravljal kar 13 let, a sam za zdaj ni pokazal nobenih znakov, da bi se mu bil pripravljen odpovedati.

Gre mu za politično preživetje, saj naj bi ga oktobra zaslišali zaradi obtožb o korupciji, v primeru, da bo spoznan za krivega, pa si želi parlamentarno imuniteto. A je malo verjetno, da jo bo dobil, če ne bo vodil vlade.

Na drugi strani pa je tudi Ganc, ki nima političnih izkušenj, prepričan, da bi moral on voditi vlado, glede na to, da je njegova stranka na volitvah pobrala največ glasov.

Netanjahu se je zavezal koaliciji ultraortodoksnimi strankami

Nemška tiskovna agencija dpa sicer poroča, da naj bi v vladi narodne enotnosti nameravali vzpostaviti rotirajoči položaj premiera, tako da bi se Ganc in Netanjahu na njem izmenjevala. A naj bi se že prerekali o tem, kdo ga bo zasedel prvi.

Oblikovanje vlade narodne enotnosti ima sicer pred seboj še druge ovire. Netanjahu je namreč pred volitvami podpisal dogovor z desničarskimi in ultraortodoksnimi strankami, v katerem se je zavezal, da ne bo oblikoval koalicije brez njih.

Modra in bela stranka pa se je na drugi strani zavzemala za oblikovanje liberalne vlade narodne enotnosti, kar bi bilo seveda v nasprotji z interesi ultraortodoksnih strank. Poleg tega je Modra in bela stranka tudi večkrat dala vedeti, da ne bo sedela v vladi pod vodstvom Netanjahuja.