Več tednov so Izraelci pripravljali likvidacijo 42-letnega Bahe Abuja Al Ate, lokalnega poveljnika Islamskega džihada na severu Gaze, ki je v zadnjih mesecih pošiljal rakete nad Izrael. Izvedli so jo v noči na torek, njegovo raketno dejavnost pa zatem odmevno razlagali bolj kot zasebno vojno pod vplivom Irana, da bi pomirili ogorčene Palestince. Vsekakor so rakete ogrozile neuradno premirje med Izraelom in islamističnim Hamasom, ki že 12 let vlada v Gazi, kjer se na 360 kvadratnih kilometrih stiskata dva milijona Palestincev. Izraelci zdaj poskušajo dati vedeti Hamasu, da likvidacija Al Ate iz konkurenčnega Islamskega džihada nima nobene zveze z njimi, Hamas pa odgovarja, da bo moral »Izrael prevzeti odgovornost za napad in njegove posledice«.

V Izraelu ranjeni, v Gazi mrtvi civilisti

V torek zjutraj so Izraelci poskušali iz zraka ubiti tudi Akrama Adžurija, političnega voditelja palestinskega Islamskega džihada v Damasku, kjer je vodstvo te organizacije. V napadu so ubili dve osebi, tudi Adžurijevega sina. Adžuri naj bi po trditvah sirske tiskovne agencije Sana napad preživel. Na pogrebu Al Ate pa je predstavnik Islamskega džihada dejal, da sta bila izraelska napada v Gazi in Damasku »koordinirana«.

Sirene so v torek zjutraj tulile po številnih izraelskih mestih vse do Tel Aviva 90 kilometrov severno od Gaze. Islamski džihad, ki ga podpira Iran, je po potrditvi smrti Al Ate namreč odgovoril s salvo raket. Od okoli 150 jih je tretjino prestregla izraelska protizračna obramba. Ranjenih je okoli 20 Izraelcev, osemletna deklica huje. Izraelske šole in univerze so bile zaprte.

Izrael je že odgovoril z napadi na vojaške poligone, podzemne tovarne orožja in izstrelišča raket Islamskega džihada v Gazi. Pri tem sta bila ubita najmanj dva Palestinca.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade je izjavil, da se Izrael pripravlja na večdnevne spopade. Premier Benjamin Netanjahu, ki je odobril likvidacijo Al Ate, pa poskuša zaostritev razmer izkoristiti v pogajanjih o novi vladi in prepričati tekmece, naj mu zaradi »iranske nevarnosti« omogočijo vnovič postati premier (če mu ne uspe, ga čaka sodni postopek zaradi korupcije).

Ogroženo premirje

Izraelska vojska je več mesecev kot odgovor na Al Atove rakete izvajala napade na Hamas, ki vlada v Gazi in bi zato moral onemogočiti Islamski džihad. Vendar so bili to manjši napadi z malo škode, da ne bi Hamas odgovoril s hujšim raketnim napadom. V zadnjih tednih je med izraelskimi generali in v tajnih službah postalo jasno, da je treba likvidirati neposredno odgovorne za raketne napade. Vendar to najbrž ni politični voditelj Islamskega džihada v Damasku Adžuri, saj ima zelo omejen vpliv na poveljnike v Gazi. Al Ata je po izraelskih obveščevalnih podatkih deloval sam, brez iranskega vpliva. Vsekakor pa ti raketni napadi niso prekinili neuradnega premirja, sklenjenega pod okriljem Združenih narodov, Egipta in Katarja. Izrael je zaradi teh napadov menda prenehal ustavljati katarsko finančno pomoč Gazi.