Sedemdesetletni Benjamin Netanjahu ima rekord v nepretrganem vodenju izraelske vlade. Premier je že deset let zapored in to hoče biti še naprej. Vendar se je zdaj znašel v hudih težavah in težko se bo obdržal na oblasti. Najprej zato, ker mu po kar dvojih letošnjih parlamentarnih volitvah, aprila in septembra, s svojim desničarskih Likudom ni uspelo sestaviti vlade. Ker pa je imel pri tem še manj uspeha Beni Ganc, voditelj sredinskega Modro-belega zavezništva, trenutno najmočnejše poslanske skupine v knesetu, je izraelska demokracija, ki naj bi bila edina na Bližnjem vzhodu, v hudi krizi. Zelo verjetno bo v enem letu prišlo celo do tretjih parlamentarnih volitev, pri čemer ni nobenih zagotovil, da bo potem Izrael le dobil vlado. Takšnega patpoložaja – zaradi katerega Netanjahu brez podpore poslancev lahko ostaja premier, ki opravlja tekoče posle – v 70-letni izraelski zgodovini še ni bilo.

Ponuja se Gideon Saar

Po neuspešnem sestavljanju vlade je bil Netanjahu prejšnji teden še uradno obtožen, da je od nekega milijarderja prejemal zelo draga darila in da je dal izglasovati zakone v prid medijskega magnata, ki mu je zato omogočil pozitivno medijsko podobo. Po izraelskem zakonu pa lahko tudi po vloženi obtožnici ostane premier, vse dokler ne bo obsojen. Kljub številnim pozivom k odstopu pa se oklepa oblasti.

Toda med Izraelci ima Netanjahu vse manj podpore in po tretjih volitvah v enem letu bi imel najbrž še manj možnosti, da sestavi vlado kot zdaj. Tako je v Likudu vse več zahtev, naj na naslednjih volitvah stranko vodi kdo drug. »Mislim, da bi jaz lahko sestavil vlado,« je za dnevnik Jerusalem Post dejal 52-letni Gideon Saar, nekdanji šolski in notranji minister, ki hoče Netanjahuja zamenjati na čelu Likuda in torej tudi na čelu vlade. Tako se je prvič po letu 2005 zgodilo, da ima Netanjahu resnega tekmeca v Likudu. Premier je sprejel zahtevo Saara, da stranka v naslednjih tednih organizira volitve voditelja.

Obramba s teorijo zarote

Netanjahu je prejšnji teden najbrž izgubil veliko podpore v Likudu in med volilci s svojim odzivom na obtožnico. Označil jo je za državni udar. »Ljudje so izgubili zaupanje v pravni sistem,« je še dejal. Svoje privržence je podobno kot nedavno Donald Trump pozval, naj ga podprejo, ker naj bi bil žrtev odurne zarote svojih političnih nasprotnikov. Vzkliknil je celo: »Vsak večer prelivajo mojo kri, pa tudi kri moje žene in mojega sina. V kakšni demokraciji, v kakšni pravni državi živimo?« Netanjahu in njegovi sodelavci so poskušali že velikokrat spodkopati legitimnost preiskave proti njemu. Vendarle je generalnega tožilca Avičaja Mandelblita, ki je vložil obtožnico proti njemu, na položaj generalnega tožilca postavil prav on, Netanjahu. Mandelblit je sicer v ponedeljek izjavil, da lahko Netanjahu kljub vloženi obtožnici ostane premier.