»Čisto nič me ne moti, če stavnice tako napovedujejo, in upam, da bodo tudi držale. Vsi začnemo na uri z nič. Vse bo na posamezniku. Štiriinpetdeset kilometrov je velik izziv, ne vozimo pogosto po takih cestah in teh dolžin. Osredotočam se le na izvedbo,« Primoža Rogliča vloga favorita v današnji vožnji na čas svetovnega prvenstva ne vrže iz šampionskega ritma. Naslov svetovnega prvaka in mavrična majica sta v glavi že vsaj od Bergna na Norveškem pred dvema letoma, ko ga je premagal le Nizozemec Tom Dumoulin.

Poškodbe z Vuelte še čuti

Današnja preizkušnja na linijski trasi Harhhallerton–Harrogate (54 kilometrov) bo prva velika priložnost za vodilnega kolesarja svetovnih lestvic, da naredi zmagoviti telemark tudi na vrhu sveta v dresu reprezentance. Pred dvema letoma so na Norveškem o njem še govorili kot o čudežu iz Strahovelj. Za 26. prvenstvo ima med štirimi glavnimi favoriti (Rohan Dennis, Victor Campenaerts, Remco Evenepoel) najmanj šibkih plati in najbolj predvidljivo napoved. Še največja uganka za zmagovalca Vuelte je okrevanje po Španiji. Izpustil je tudi nedeljski kronometer mešanih štafet. Vse z zlatim namenom. »Poškodbe z Vuelte še čutim. Verjamem pa, da to ne bo vplivalo na predstavo. Kako se mi je uspelo spočiti, bomo najbolje videli na cesti. Pri prvem ogledu trase z Janom Tratnikom je bil asfalt počasen, veter nasproti, noge slabe, teren tehničen in razgiban. Vozilo se bo uro in deset, petnajst, kar zahteva pripravljenost na visoki ravni,« je razmišljal Roglič po prvem ogledu ceste.

Kje so vidne Rogličeve šampionske prednosti v primerjavi s tekmeci? Roglič je na Giru in Vuelti zmagal edina kronometra, daljša od trideset kilometrov. Zmagoval je tudi na krajših. Eden redkih, ki ga je premagal, je bil Jan Tratnik (april, Romandija, 4 km). Vuelta statistično velja za najboljšo pripravo na svetovno prvenstvo, če jo kolesar konča na visoki ravni, kot jo je Roglič zadnjo soboto dirke. Lanski svetovni prvak iz Innsbrucka Rohan Dennis ni dirkal že od kontroverznega odstopa na francoskem Touru. Od junija ni tekmoval niti svetovni rekorder v vožnji na eno uro Victor Campenaerts. Zanj je superfavorit belgijski rojak Remco Evenopoel, ki bo pri devetnajstih letih branil tudi sloves evropskega prvaka (21 km), a bo za sanjskega dečka prestižna dolžina svetovnega prvenstva pot v neznano.

Andrej Hauptman se zaveda odgovornosti

Tudi trasa s 700 metri višinske razlike, večinoma v zadnjih 40 kilometrih, po zelo razgibanem terenu s kratkimi strmimi klanci in nepreglednimi ovinki je pisana na kožo Rogliču. Teren je treba imeti v glavi in v tem je spretni Zasavec velemojster. V ekipi Jumbo Visma so mu kot zvezdniku ekipe priskočili na pomoč z mehanikom. Tudi selektor Andrej Hauptman se zaveda odgovornosti, ki jo bo imel kot svetovalec iz spremljevalnega avtomobila. Tudi s popisano traso po vzoru avtomobilskega relija s posebno aplikacijo.

V širši krog tekmecev za 26. naslov prvaka v TT sodijo Danec Asgreen, tretji Belgijec Lampaert, Britanec Dowsett in še nekaj asov, prištejemo jim lahko tudi Jana Tratnika. Tu ima številka ena svetovnih lestvic še eno prednost. Idrijec starta ob 14:34, Roglič ob koncu startne liste ob 15:39. Tako bo imela njegova spremljevalna ekipa, če bosta v navezi, prednost svetovalca z asfalta. Včeraj so med dirko članic in mlajših članov po cesti tekli potoki vode. Pač Anglija. Tratnik ima po dveh letih, ko je v Bergnu končal deseti, visoke želje. »Kronometer štafet v nedeljo je bil dobra aktivacija. Dobro sem se počutil in to sem potreboval. Upam, da bom imel dober dan. Trasa ima veliko menjav ritma s kratkimi strmimi klanci tudi za eksplozivne kolesarje. To mi ustreza. Ura bo vse pokazala,« dodaja Jan Tratnik.