Že 107. izvedba največje in najtežje večetapne kolesarske dirke na svetu se bo leta 2020 zaradi olimpijskih iger v Tokiu začela teden dni prej kot ponavadi. Start bo 27. junija v Nici, cilj pa 19. julija tradicionalno na Elizejskih poljanah v Parizu, pet dni pred začetkom OI na Japonskem. Kolesarska karavana bo v 21 etapah prevozila 3470 kilometrov, kategoriziranih vzponov bo 29, od tega šest z gorskim ciljem, posebna zanimivost pa je dejstvo, da bo naslednje leto v treh tednih samo en kronometer: 36 kilometrov dolga moštvena vožnja na čas šele predzadnji dan dirke, ki se bo končala na 1148 metrov visokem vrhu Planche des Belles Filles.

Trasa je pisana na kožo predvsem hribolazcem, med katerimi je seveda tudi Slovenec Primož Roglič, čeprav že drugič zapored ne bo ciljev na vrhu legendarnih L'Alpe d'Hueza in Mount Ventouxa. »To je zagotovo najtežja trasa, kar sem jih videl kjer koli na svetu v zadnjih petih, šestih letih. Brutalno bo,« je priznal Britanec Chris Froome, član Ineosa (nekdanji Sky) in štirikratni zmagovalec Toura (2013, 2015, 2016, 2017), ki je se tudi udeležil današnje predstavitve v Parizu. V Nairobiju v Keniji rojeni 34-letni Froome, ki je enkrat zmagal tudi na Giru (2018) in dvakrat na Vuelti (2011, 2017), po junijskem zlomu stegna še vedno močno šepa: »Na Touru 2020 se bo zmagovalo ali izgubljalo v gorah, vendar mi to zelo ustreza. Toda za končno odločitev, ali bom lahko naslednje leto sploh vozil na Touru, potrebujem še kakšen mesec ali dva. Če bom, bo to čudež.«

Tudi Kolumbijec Egan Bernal, komaj 22-letni zmagovalec letošnje preizkušnje po Franciji, se še ni odločil, ali bo branil rumeno majico, odločitev pa bo sprejel po 24. oktobru, ko bo predstavljena tudi trasa italijanskega Gira za leto 2020. Bernalu – prav tako kot klubski kolega Froome se je udeležil uradne predstavitve v Parizu – kot vrhunskemu hribolazcu prav tako ustreza trasa Toura 2020, ki se bo po uvodu ob Sredozemskem morju že v drugi etapi preselila v nižje predele francoskih Alp. »Od tam dalje se skorajda ne vračamo več s hribov in gora. In to je glavni duh Toura v naslednjem letu. Težavnost dirke leta 2020 je zelo podobna letošnji, sočasno pa bo naslednja preizkušnja tudi zadnja v tem slogu,« je dejal tehnični direktor dirke Thierry Gouvenou. Prireditelji za leto 2021 namreč pripravljajo novo strategijo dirke, ki med drugim vključuje tudi start v Köebenhavnu na Danskem in že na začetku štiri ravninske etape.

Na današnji predstavitvi trase Toura 2020 v Parizu je bilo tudi osem vrhunskih kolesarjev (Chris Froome, Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Caleb Ewan, Julian Alaphilippe, Warren Barguil in Romain Bardet), manjkal pa je slovenski šampion Primož Roglič. Zmagovalec letošnje španske Vuelte, tretjeuvrščeni na italijanskem Giru in že peti teden zapored prepričljivo vodilni na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI), se je udeležil velikega sprejema, ki so mu ga pripravili v domačem Zagorju.