»Nisem bil blizu. Glede na rezultat ni najboljše, a s tem moram biti zadovoljen. Glede na merilce moči sem odpeljal tako kot na ostalih preizkušnjah letos in kot sem načrtoval. Odpeljal sem najbolje, kot sem lahko, a prepočasi za najboljše. Ostali so bili boljši,« je Primož Roglič v Harrogatu pospremil svojo »uro kolesarske resnice«. Ura je pokazala 12. mesto. Ustavil jo je hkrati z Rohanom Dennisom, ki je 54 kilometrov dolgo preizkušnjo začel tri minute kasneje in obdržal mavrično majico.

Roglič je v veliki meri plačal ceno naporne Vuelte. Že po prihodu v Anglijo je dejal, da bo šele na cesti najbolje videl, kako se je uspel spočiti. Na poškodovano mišico se ni izgovarjal, a za nedeljsko cestno dirko pušča delček dvoma, čeprav ga mika izziv 280 kilometrov dolge preizkušnje. »Vuelta se zagotovo pozna. Kronometer je specifična disciplina, ki zahteva nekaj več časa za pripravo. Nisem ga imel,« je moral priznati tudi mož neobičajnih poti. Novozelandec Patrick Bevin, ki je na Vuelti desetega dne v Pau privozil drugo mesto, 25 sekund za Rogličem, potem pa z namenom končal predčasno, je bil v Yorkshiru tri sekunde za kolajno. Eden najbolj zaslužnih za njegovo zmago na Vuelti, nesrečni Tony Martin, štirikratni svetovni prvak, je prišel v Anglijo s šivi na arkadi in z devetim mestom še dvanajstič končal med najboljšo deseterico na svetovnem. Potrditev, da Rogla sposobnosti ima, a superman za vse le ni.

Dennis ga je izzval na maksimum

Zasavec si je že v uvodnem delu nabral velik zaostanek. Med dirko se je videlo, da na valoviti trasi ob prehodih ne zmore hitrih pospeševanj. Tudi drznosti skozi ovinke, kar je njegova vrlina, po večinoma suhih cestah ni bilo videti. »Nisem tvegal,« potrdi. Kako tekmovalen je, pa dovolj zgovorno dokazuje trenutek nekaj po štiridesetem kilometru, ko je Rohan Dennis priletel mimo kot z motorjem. Velika večina bi v tistih trenutkih trpljenja in treh minutah resnice izgubila še preostanek motivacije. Rogla pa je stisnil zobe, iz pet iztisnil še nekaj atomov energije in z nekaj vizualne pomoči Dennisa vzdržal isti ritem do ciljne črte. Redko videno. »Seveda za moralo ni najbolje, če te kdo prehiti od zadaj. Sem pa potem skušal narediti maksimum in pridobil neko novo izkušnjo,« je Roglič tudi v najtežjih trenutkih pokazal duha neizprosnega bojevnika. V drugem delu je za deset mest popravil uvrstitev na lestvici.

Daleč od elitne deseterice, kot so bile sanje znova po Bergnu 2017, je bil tudi Jan Tratnik. 36. mesto s šestminutnim zaostankom je bil kruta ura resnice za Idrijca. »Zastavil sem si previsok ritem, ki ga v drugem delu nisem zmogel. Razočaran sem. Tudi v glavi se, ko noge ne grejo in ni hitrosti, začne vse mogoče dogajati. Veliko dela je bilo vloženega, a to je šport.« Tratnikov nasvet Rogliču, ki je startal uro za njim, je bil prav previden začetek.

Rohan Dennis jim je dokazal

»Bilo je preprosto perfektno,« je Rohan Dennis, perfekcionist s težavnim značajem, pospremil ponovitev naslova svetovnega prvaka. »Psihološko sem dovolj močan, da sem znova svetovni prvak,« se je najprej z gesto in potem z besedami odzval. Po kontroverznem odstopu na francoskem Touru je bil v središču zanimanja. Tudi njegov športni direktor Gorazd Štangelj je za Dnevnik spregovoril o tem.

»Za mano je težko leto. Po Touru se je veliko govorilo, kako je z mano in veliko mi je pomenilo, da pridem sem in pokažem, kaj zmorem,« je bil ponosen, ko je z zmago dobil veliko zadoščenje. O njegovih izjemnih sposobnostih ni dvomil nihče. Zanimivo, da je uporabljal kolo proizvajalca BMC, s katerim je že lani kot član ekipe BMC v Innsbrucku osvojil naslov prvaka. Kolesarji lahko prosto izbirajo opremo, ko tekmujejo za reprezentanco. S tem je dal znova vedeti, kaj je bila srž jeze v ekipi Bahrain Merida. Slednji so mu za naslov takoj čestitali. Do Dennisa je na vročem stolu vodilnega sedel belgijski čudežni deček 19-letni Remco Evenopoel, ki je tako s srebrom rešil belgijsko čast po padcih in težavah ostalih dveh. V Yorkshiru se bo prvenstvo nadaljevalo s cestnimi dirkami, v četrtek bo mladinski dan.