Podelitev emmyjev, televizijskih ”oskarjev”, je imela enega gotovega zmagovalca – Igro prestolov, ki si je v osmi sezoni nabrala 32 nominacij in s tem postala največkrat nominirana sezona v zgodovini teh nagrad. Pred njo je bila to s 27 nominacijami druga sezona policijske nanizanke NYPDB, ki pa v pop kulturi ni pustila takšnega odtisa, kot ga bo ta fantazijski spektakel. Osma sezona, ki je med mnogimi gledalci in kritiki pustila grenak priokus, je bila nagrajena z emmyjem za najboljšo dramsko serijo, drugega pa je za stransko moško vlogo dobil Peter Dinklage. Igra prestolov je s tem ujela svoj lastni rekord v številu emmyjev za serijo v enem letu. Skupaj z desetimi kreativnimi emmyji, ki so jih podelili teden prej, jih je skupno nabrala 12 tako kot leta 2015, v zgodovino pa se je z največ emmyji za stransko moško vlogo vpisal tudi Dinklage. To je po zmagah v letih 2011, 2015, 2018 namreč že njegov četrti emmy za vlogo Tyriona Lannisterja, pospremil pa ga je z zahvalo, v kateri je omenil ”deset let absolutnega potenja in deset let prekleto nadarjenih ljudi”.

Dva emmyja pa sta tudi vse, kar je v glavnih kategorijah dobila Igra prestolov, zaradi česar bi jo lahko imeli tudi za veliko poraženko leta. A televizija HBO, ki jo je producirala, si lahko liže rane s tem, da je bilo nagrajenih tudi nekaj njenih drugih serij. Barry, serija o plačanem morilcu, ki hoče biti igralec, je prinesel emmyja Billu Haderju, ki igra naslovno vlogo, Nasledstvo, najpogumnejša in najbolj nenavadna televizijska serija v tem trenutku, pa emmyja za scenarij.

Govori na temo enakosti spolov

Ker podelitev emmyjev letos ni imela voditelja, je bila pozornost namesto v šale (razen tiste, ki jo je na račun na dva tedna zapora obsojene igralke Felicity Huffman izrekel komik Thomas Lennon) usmerjena v govore nagrajencev, predvsem nagrajenk. Michelle Williams, ki je prejela nagrado za glavno žensko vlogo v miniseriji Fosse/Verdon in jo posvetila 13-letni hčerki Matildi, je pozvala k enakemu plačilu za ženske in moške v Hollywoodu, za kar se aktivno bori že nekaj let, Patricia Arquette pa se je zavzela za enakost spolov. Igralka, ki je emmyja dobila za stransko žensko vlogo v miniseriji Zločin, se je spomnila svoje preminule sestre, transseksualke Alexus Aruette, in dejala: ”Pri 50 sem hvaležna za svoje življenje, v srcu pa zelo žalostna – ker sem izgubila sestro Alexis in ker še vedno preganjajo transspolne osebe. Za tabo, Alexis, žalujem vsak dan svojega življenja in bom žalovala do konca svojega življenja, dokler ne spremenimo sveta tako, da transspolne osebe ne bodo preganjane. Znebimo se predsodkov tako, kot smo se jih drugje. ”

Čustveni govor Arquettove je prekosil samo še z emmyijem za glavno moško vlogo v miniseriji When They See Us nagrajeni Jharrel Jerome, ki ga je publika v Microsoft Theatru v Los Angelesu nagradila tudi s stoječimi ovacijami. Izjemna pa tudi izjemno pretresljiva štiridelna drama v režiji AveDuVernay o petih fantih, ki so bili leta 1988 po krivem obsojeni za spolni napad, je veljala za enega od favoritov večera, a je poleg Jeroma pobrala samo še emmyja za izbor igralske zasedbe.

Se je pa velika zmagovalka letos zato znašla v kategoriji komičnih serij. To je Phoebe Waller-Bridge, britanska scenaristka in igralka ter glavna zvezda komedije Fleabag. Dobila je emmyja za glavno žensko vlogo v komediji in emmyja za najboljšo komično serijo, zraven pa še emmyja za scenarij pilotne epizode. Po ramah pa so se lahko trepljali tudi ustvarjalci šova Saturday Night Live, ki je od leta 1975, ko se je začel, zbral rekordnih 270 nominacij (Igra prestolov jih ima skupno 161) in letos v zbirko 67 prejetih primetime emmyjev dodal še enega – za najboljši šov s skeči.