»Umrla je mirno danes zgodaj zjutraj. Bila je doma z družino, ki je v tem težkem času prosila za zasebnost,« je povedala njena agentka. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je umrla zaradi zapletov z rakom.

Vlogo agentke Emme Peel v televizijski seriji Maščevalci je igrala v 60. letih, bila je tudi Helena v filmu Sen kresne noči, ki ga je po Shakespearovi igri režiral Peter Hall. Po filmu o agentu 007 je nato med drugim nastopila v detektivki Zlo pod soncem režiserja Guyja Hamiltona iz leta 1982 ter odigrala vojvodinjo Buccleuch v zgodovinski TV drami Viktorija.

Za naslovno vlogo Medeje v istoimenski Evripidovi gledališki igri, s katero je nastopala tako v Londonu kot v New Yorku, je leta 1994 dobila nagrado tony za najboljšo igralko.

Po letu 2013, ko je bila stara že 75 let, je v televizijski fantazijski seriji Igra prestolov pridobila nove oboževalce kot spletkarka Olenna Tyrell. Trikrat je bila nominirana za emmyja. Aktivna je bila tudi še kasneje, saj je bila po poročanju dpa na svoj 80. rojstni dan še vedno na odru.

Rodila se je 20. julija 1938 v Yorkshiru. Na odru je debutirala leta 1957 in se dve leti kasneje pridružila Kraljevi Shakespearovi družbi (Royal Shakespeare Company). Na Broadwayju se je prvič predstavila leta 1971.