»Za reprezentanco je vedno lepo nastopati. Dal bom vse od sebe,« je Tadej Pogačar motiviran pred nedeljskim začetkom svetovnega prvenstva v Yorkshiru. S Primožem Rogličem, Janom Tratnikom, Uršo Pintar, Eugenio Bujak in Urško Bravec bodo v nedeljo po kosilu odprli slovenske nastope v novi disciplini svetovnega prvenstva, ekipnem kronometru mešanih štafet. Zagotovo je to lepa priložnost za uveljavitev in zanimiv uvod v osemdnevni tekmovalni program, ki se zaključuje naslednjo nedeljo, 29. septembra, z najbolj prestižno cestno dirko. V Angliji bo nastopilo 23- oziroma, če se ženski selektor odloči za Urško Žigart, kar 24-člansko slovensko zastopstvo.

Novost letošnjega 86. oziroma po drugih štetjih 92. svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu je prav uvedba te nove discipline. Ekipni kronometer mešanih štafet je zamenjava za ekipno vožnjo na čas profesionalnih ekip, ki je pri profesionalnih ekipah zadnja leta vse bolj izgubljala zanimanje zaradi visokih stroškov in (pre)majhnega učinka pri odmevnosti. Zdaj je prvenstvo znova povsem v domeni reprezentanc, ki s tem zapolnijo edinih osem tekmovalnih dni v letu pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI.

V ekipni kronometer mešanih štafet so združili dve dirki, ohranili število nastopajočih, združili zanimanje za moško in žensko kolesarstvo in s tem slednjemu dali večjo veljavo in pomen. Zagotovo bo tudi več reprezentanc videlo dodatno priložnost. Premiera bo minila v luči velikega zanimanja. Format je dokaj preprost. Najprej skupaj startajo trije člani in prevozijo 14 kilometrov (250 metrov višinske razlike). Ko drugi član prevozi ciljno črto, skupaj startajo še tri članice na 14 kilometrov dolgem krogu. Končni dosežek je čas druge kolesarke ekipe v cilju.

Po slovenski plati je to zagotovo zanimiva disciplina. Po španski Vuelti sta zelo motivirana za nove izzive tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar, skupaj z Janom Tratnikom sestavljajo enega najbolj udarnih trojčkov med vsemi sodelujočimi dvanajstimi reprezentancami. Na Eugeniji Bujak, Urši Pintar in Urški Bravec bo zelo veliko breme odgovornosti. Prihod Bujakove v slovensko reprezentanco je prav v luči te discipline zelo pomembna okrepitev. Selektor ženske reprezentance je svoje izbranke prve pripeljal v Anglijo kar z dirke Madrid Challenge by la Vuelta, dvodnevne ženske različice španske Vuelte. Eugenija Bujak je s petim mestom dosegla enega najboljših dosežkov profesionalne ženske ekipe BTC City Ljubljana v sezoni in tudi enega najboljših v karieri. In prav dosežek iz Madrida z osmim časom kronometra je eden najbolj optimističnih in dodatni motiv trem mušketirjem.

Trasa v Yorkshiru je zelo razgibana in tehnična, zato bo zelo pomembno, kako se je bodo taktično lotili. Kolesarke BTC Ljubljane so glede taktične usklajenosti zagotovo v prednosti, Roglič, Pogačar in Tratnik kot člani ekip Jumbo Visma, UAE Emirates in Bahrain Merida skupaj nikoli niso vozili česa podobnega. Roglič je med glavnimi favoriti posamičnega kronometra, ki bo na sporedu v sredo. Tudi Tratnik ima zelo visoke ambicije. Iz tega tudi izhaja Pogačarjeva želja: »Želim, da bo štel tudi moj čas.«