Slovensko člansko reprezentanco, ki jo bo vodil Andrej Hauptman, sicer sestavljajo Roglič, Tadej Pogačar, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Grega Bole, Jan Polanc in David Per.

Roglič, Pogačar in Tratnik bodo nastopili v mešani štafeti reprezentanc v vožnji na čas, ki bo na sporedu že prvi dan prvenstva v nedeljo, 22. septembra. Poleg omenjene trojice bodo v tej disciplini, ki je prvič na SP, dirkale še Eugenia Bujak, Urša Pintar in Urška Bravec. Omenjena trojica bo dirkala tudi na cestni dirki.

Vrhunec za slovensko ekipo bo 25. september. Ob vprašljivi formi lanskega prvaka Avstralca Rohana Dennisa, ki ni nastopal od julijske dirke po Franciji, ko je skrivnostno odstopil, ter odsotnosti poškodovanih Nizozemca Toma Dumoulina ter Britanca Chrisa Frooma, bo Roglič favorit za eno od medalj. Zasavec eno s SP že ima, leta 2017 je bil v Bergnu srebrn. Njegov največji tekmec naj bi bil mladi belgijski up Remco Evenepoel.

Reprezentanco mlajših članov sestavljajo Žiga Jerman, Tilen Finkšt, Žiga Horvat, Jaka Primožič in Aljaž Jarc, mladinsko Boštjan Murn, Gal Glivar in Aljaž Colnar v moški ter Nika Jančič, Ana Ahačič, Metka Mikuž in Tjaša Sušnik v ženski konkurenci.

Prvenstvo se bo začelo v nedeljo, 22. septembra, z mešano štafeto. Od ponedeljka do srede so na sporedu posamične vožnje na čas, od četrtka do nedelje pa cestne dirke. Zadnji dan mavričnega prvenstva je rezerviran za cestno dirko članov elite. Kdo bo kapetan ekipe, se bodo reprezentanti odločili, ko se bodo zbrali v Veliki Britaniji.

»Luka Mezgec bi bil eden od glavnih stebrov reprezentance za cestno dirko. Zelo hudo mi je bilo, ko je padel in ko sem videl, da ga ne bo na SP. Po eni strani je to velik hendikep, po drugi strani se bo reprezentanca še bolj potrudila. Fantje so med seboj povezani, čeprav vozijo za druge ekipe. Verjamem, da bomo delček več dali za Luko, ki nas bo gledal po televiziji,« je začel Hauptman in nadaljeval: »Glede na to, da imamo ogromno kolesarjev, je najtežje, zoprno pustiti doma kolesarja, ki bi si zaslužil iti na SP. Verjamem, da bo osmerica nastopila v najboljši formi. Enodnevna dirka je takšna, da moraš imeti v ekipi vse tipe kolesarjev.«

Pibernik je v zadnjih letih stalnica v slovenski ekipi, tudi tokratno SP ne bo minilo brez njega. Po njegovih besedah gre Slovenija v Yorkshire optimistično: »Vedno sem na voljo za reprezentanco. To je posebna čast. Sem vesel, da sem zraven. Fanta na Vuelti sta pokazala neverjetno vožnjo. Žal mi je Luke, ki je bil izvrstno pripravljen. Mislim, da imamo vseeno zelo dobro ekipo, ki lahko poseže zelo visoko. Gremo z optimizmom. Po letih smo res mladi, ampak celo kariero dirkamo skupaj. To ni malo let. Se jih je že nekaj nabralo.«

Na koncu novinarske konference Kolesarske zveze Slovenije je besedo dobil drugi slovenski junak Vuelte, tretjeuvrščeni Pogačar. Zmagovalca španske pentlje Rogliča namreč danes ni bilo, saj si je vzel nekaj dni premora in čas za družino.

»Za reprezentanco je zmeraj lepo nastopati. Jaz bom dal vse od sebe. Bomo videli, kako se bo izšlo. Zdaj, ko sem odvozil prvo tritedensko dirko, bi rekel, da raje dirkam na večdnevnih kot enodnevnih. Ampak če si dober na enodnevni dirki, je vse lažje. Bomo videli, kakšen bo dan,« je povedal Pogačar.

Mlajši člani upajo, da se bosta Jerman ali Finkšt borila za mesto v prvi deseterici. O visokih ciljih ne razmišljajo v mladinskih ekipah, ženska članska vrsta pa svojih ciljev ni predstavila, saj so kolesarke trenutno na dirkah v tujini in bodo na SP šle iz Francije.