»Upam, da z Janom Tratnikom ne bova sama. Da morda prideta tudi Tadej in Primož, sicer bova preveč oblegana,« si je pred začetkom včerajšnje uradne predstavitve kolesarske reprezentance pred letošnjim svetovnim prvenstvom tiho želel Luka Pibernik, eden od osmerice elitnih izbrancev za angleški Yorkshire. Zaradi dirk v Kanadi (Matej Mohorič, Jan Polanc, Grega Bole) in ženske ekipe v Franciji zasedba na zboru na Zgornjem Brniku ni bila popolna. Z nekajminutno opravičeno zamudo je Pibernika rešil mali bratranec Tadej Pogačar, medtem ko je kralj Vuelte Primož Roglič po tihi vrnitvi v Slovenijo v želji po hitrejšem počitku v domačem okolju »izklopil« vse obstranske dejavnosti. Ni sprejemov, ni procesij, le cesta. Na sceni bo prvi mož svetovnih kolesarskih lestvic v slovenskem dresu v akciji že v nedeljo, ko bo na sporedu nova disciplina posebnega formata – kronometer štafet. Reprezentanca se je tako na novinarski paradi pred osmimi najpomembnejšimi dnevi v sezoni (od 23. do 29. septembra) predstavila s selektorji, mladinskim valom ter nasledniki in namestniki, vključno s princem Vuelte.

»Hudo nam je, da z nami ne bo Luke Mezgeca. Takoj ob njegovem padcu sem vedel, da je svetovno prvenstvo odpisano. Ob taki pripravljenosti bi verjetno na Vuelti zmagal dve etapi, v Yorkshiru pa bi bil naš zelo močan adut na prestižni cestni dirki naslednjo nedeljo,« je obžaloval selektor Andrej Hauptman. Glede na zgodovinsko deveto mesto v razvrstitvi držav na lestvici UCI sredi avgusta je imel čast izbrati in v Anglijo poslati osem kolesarjev. Osmo mesto ob zgoraj omenjenih bo zapolnil David Per. Hauptman je še v Madridu. Čeprav je član osebja UAE Emirates, je skrivoma zbiral opremo kolesarja ekipe Jumbo Visma, da ne bi kršil pogodbenih obveznosti do pokroviteljev.

»Zame je velika čast, da sem zraven. Rad bom pomagal. Dolgo se poznamo, močna in prijetna ekipa smo,« je bil na izbor ponosen vedno skromni pomočnik Pibernik. Mlajši sorodnik in sokrajan se tako hitro uči, da že ne rabi nasvetov, pravi. Dosežki Pogačarja so neverjetni. O tem so enotni vsi. Že nekaj ur po Vuelti, kjer se je vpisal v zgodovino po nizu prelomnih dosežkov, je kljub izmučenosti preklopil na nov reprezentančni izziv. Že lani je zatrdil, da med mlajšimi člani do 23 let – njegova generacija so Jaka Primožič, Žiga Jerman, Tilen Finkšt – ne bo več vozil. »Treba je iti s časom naprej, slediti novim ciljem, sicer lahko zmanjka časa,« pravi Tadej Pogačar. Vesel je, da bo v nedeljo skupaj s Tratnikom in Rogličem, ki bosta nastopila v trojnem programu, vključno s posamičnim kronometrom (sreda, 25. september), združil moči v mešani štafeti. »Že na Vuelti sva se dobro ujela in združila interese, čeprav sva bila člana različnih ekip. Gre za nov tip tekmovanja, tudi kronometra še nismo vozili skupaj, a se ga veselim,« dodaja Pogačar. Gre za štafeto, kjer prvi del odpeljejo trije člani, sledijo tri članice (Eugenija Bujak, Urša Pintar, Urška Bavec). Domet? Uganka. »Sedaj smo v dobi, ko smo ljudi že razvadili,« pravi direktor reprezentanc Martin Hvastija. Pibernik in Tratnik, kandidat za deseterico za posamični kronometer, sta za to disciplino ugibala le to, kdo bi bil lahko sploh hitrejši od Rogliča. In se ustavila pri dveh imenih – Victor Campenaerts in Remco Evenepoel, svetovni rekorder in svetovni fenomen, o katerem sedaj v Belgiji ugibajo, kdo med njim in Pogačarjem je večji. Srebrno iz Bergna Roglič že ima, a je že tedaj povedal, kaj želi.

Cestna dirka? Pogačar: »Še nikoli nisem vozil dirke, ki bi bila daljša od 260 kilometrov. Na Liege–Bastogne–Liege enkrat, takrat sem imel dober dan.« Najmlajši je že vrgel oko tudi na nedeljo, 29. septembra, kjer bi ob Mateju Mohoriču, letos petem na elitni klasiki Milano–San Remo, lahko pomembno vplival na boj za mavrično majico. Doslej ji je bil najbližje selektor Andrej Hauptman, bronast pred 19 leti v Lizboni.