Sodnica Mojca Turinek je doslej že zaslišala vseh šest članov hudodelske združbe, ki so bili vpleteni v štiri brutalne rope na Celjskem. Danes je na sodišče povabila še nekaj prič, med njimi tudi Antona Vebra, ki se ukvarja s pretapljanjem zlatega nakita in zobnih kron v zlate granule in ploščice – odvisno od tega, kaj stranke želijo. Na vprašanje sodnice, ali kdaj preverja svoje stranke in tudi izvor nakita, ki mu ga prinesejo, je dejal, da teh pristojnosti nima. Na vprašanje, ali pozna obtoženega Anžeta Jelena in ali mu je tudi on kdaj prinesel zlat nakit, je Veber, potem ko je pogledal obtoženega, dejal, da je bil pri njem vsaj dvakrat. In še, da je želel, da nakit, ki ga je prinesel, pretopi v granule.

S prijateljem sta selila pohištvo

Kot pričo so na sodišču danes zaslišali tudi Jelenovega sošolca in prijatelja iz Velenja, ki je povedal, da sta pri družini v Celju, ki je bila prav tako med oropanimi, skupaj z Anžetom nekaj selila. Spomnil se je, da sta bila pri družini vsaj dvakrat, Anžeta pa je povabil zraven zato, ker je potreboval še »par pridnih rok«, vedel pa je tudi, da je Anže brezposeln in je tako nekaj malega tudi zaslužil. »Enkrat sva iz hotela v Žalcu k tej družini domov v Celje pripeljala neke 'teglce', ki jih je lastnica hiše želela kasneje tudi prodati, drugič pa sva selila pohištvo za sina,« je dejal sodnici Mojci Turinek. Zanimivo je, da je dekle, ki je bila prav tako s fanti v hudodelski združbi, v sredo na sodišču, ko je bila zaslišana kot priča, potrdila, da so ji naročili, da naj takrat, ko bo pozvonila, povpraša prav po cvetličnih koritih, zato ji je starejši gospod, lastnik hiše, tudi brez slabe vesti odprl vrata. Takrat pa so v hišo planili, tako je pripovedovala, poleg nje še Anže Jelen, Denis in Leon Mihalić ter Aleksander Levec.

Pomešani datumi

Prvi pa je bil danes na sodišču zaslišan brat obtoženega, ki meni, da Anže ni bil vodja hudodelske združbe, kaj šele da bi bil povezan z ropi. Dejal je, da je grozno, ko bere članke v časopisih, da je vse konstrukt in da so njegovemu bratu vse, kar se mu očita, podtaknili. Je pa priznal, da je bil pri družini v Gorici pri Šmartnem, ki je bila prav tako tarča roparjev, zaposlen nekaj let. A že kakšno leto pred tem, ko je prišlo do ropa, ni več delal pri njih, je pa z njimi še vedno poslovno sodeloval. Po tistem, ko so brata priprli, pa oškodovanci z njim niso želeli imeti nič več opraviti. »Čemu pa, menite, da bi to bratu kdo namestil?« ga je vprašala sodnica. Odgovoril ji je: »Zato, ker so se vsi obrnili proti njemu, da bi ga zašili.« Kot priča pa je bila zaslišana tudi nekdanje dekle obtoženega. Ta je zatrjevala, da je bila 8. februarja z Anžetom v gostilni Čuk v Velenju. A to je dan po ropu v Škalah pri Velenju, ki se je zgodil 7. februarja. Na vprašanje sodnice, kako ve, da je bil 8. februar, pa je povedala, da je pregledovala SMS-sporočila, s katerimi bi lahko dokazala, da sta bila ta dan z Anžetom res skupaj.