»Usodnega večera, januarja lani, sem prišel domov malo pred 20. uro. Kakšnih 10 minut zatem je pozvonilo, po domofonu se je oglasil nežen ženski, bolj otroški glas, dekle pa je spraševalo po koritih za rože, ki naj bi jih prodajali. Ko sem odprl vrata, je naravnost proti meni skočil zamaskiran tip, v rokah je imel pištolo. Poskušal sem zapreti vrata, a mi ni uspelo, name jih je planilo še več. Eden me je udaril naravnost v obraz, podrli so me in se drli: ubiču te, gdje su pare (ubil te bom, kje je denar). Brcnili so me v rebra, sledilo je še več udarcev, zvezali so mi roke na hrbtu s sivim trakom, nato tudi noge in mi prelepili usta. Nekdo je čepel ob meni, medtem ko so drugi skakali po hiši. Ker denarja niso našli, je spet priletel do mene tisti s pištolo in spraševal po denarju. Ker so me rebra že pošteno bolela, sem jim naposled rekel, da je denar v torbici, ki je v spalnici. V njej so našli dobrih 1500 evrov gotovine,« je že lani v preiskavi pripovedoval 75-letni oškodovanec iz Celja, ki je bil v času, ko so ga presenetili roparji, doma sam.

Iskali so trezor, a ga niso našli

Danes je na sojenju domnevnemu kolovodji združbe roparjev Anžetu Jelenu sodnici pojasnil, da si ne želi ponovno odpirati starih ran, zato se je strinjal, da sodnica prebere, kar je povedal že v preiskavi. Takrat je povedal še, da storilcev ni videl in tudi ni mogel oceniti, koliko naj bi jih bilo v hiši, saj je bil ves čas zvezan na tleh, z obrazom navzdol, zato je videl le, da je tisti, ki ga je stražil in ves čas čepel ob njem, obut v tenis copate. Šele ko so roparji zapustili hišo, si je roke nekako izmotal iz traku in po telefonu poklical ženo. Ko je ta prišla, je poklicala policiste in povedala, kaj se mu je pripetilo. Policisti so nemudoma poklicali reševalce, ti pa so poškodovanega odpeljali na celjsko urgenco, kjer so ugotovili, da ima zlomljena rebra, poškodovano roko in udarec od pištole za ušesi.

Oškodovančeva soproga je dejala še, da ni veliko hodila po hiši, le toliko, kolikor je morala v družbi policistov, ki so vse popisali. Dejala je tudi, da je bilo po hiši vse krvavo, poleg preproge, ki je bila v dnevni sobi dodobra prepojena s krvjo, so bile s krvjo poškropljene tudi stene v jedilnici, zato je dva dni po dogodku poklicala nekoga, da jim je vse počistil. Glede na to, da so storilci sneli s sten tudi nekaj slik, je bilo očitno, da so v hiši iskali trezor, a ga niso našli. In tudi drugih dragocenosti ne, saj je oškodovančeva soproga dejala, da je imela v več šatuljah večinoma manj vreden nakit.

Dva opravila selitev

Je pa zanimivo, da sta dva fanta pri omenjeni družini opravila selitev malo pred dogodkom, isti selitveni servis pa je oškodovančeva žena poklicala tudi, ko je iz hotela, katerega lastnica je, dala domov pripeljati nekaj lesenih korit za rože, da bi jih bodisi podarila sosedom ali prodala. Pod pretvezo, da se zanima za cvetlična korita, je pri oškodovancih usodnega večera prva pozvonila mladoletnica, članica kriminalne združbe.

Naj še enkrat ponovimo, da naj bi sedmerica ropala na posebno brutalen način od novembra 2017 do februarja lani. Pet jih je priznalo in prestajajo zaporne kazni, ena oseba je mladoletna in ji bodo sodili posebej, Jelen je edini, ki ni priznal, zato zdaj na celjskem sodišču poteka redno sojenje.