»Anže Jelen je tisti, ki je Denisu Mihaliću v glavnem dajal navodila, kam bomo šli ropat. Denis pa je bil pri ropih najbolj brutalen,« je danes na sodišču, kjer sodijo Jelenu, tokrat v vlogi priče, pojasnjevala dekle, ki je bila v času storitve kaznivih dejanj še mladoletna. Tudi sama se je zato znašla med obtoženimi, saj je sodelovala pri treh ropih, sodili pa so ji ločeno. Zdaj je že polnoletna, na sodišče pa je prišla s prostosti. Povedala je, da je bila ona tista, ki je prva pozvonila pri vratih, saj je bila najmanj sumljiva, Jelen pa je določal, v katero od hiš bodo šli, še pred ropom so izbrano hišo tudi opazovali.

Sodelovala je tudi pri ropu družine v Veliki Pirešici, kjer so bili prisotni majhni otroci, Denis Mihalić je tam streljal na psa in ga hudo ranil. Na vprašanje sodnice, kje so dobili oblačila, je povedala, da jih je priskrbel Jelen, ko so se pač odločili, da bodo ropali. »Kaj pa pištolo?« je še zanimalo sodnico. »Tudi pištolo je Jelen (člani združbe so ga klicali Jelenček, op. p.) dal Denisu, to pa zato, ker se je bal, da ga kriminalisti že preiskujejo,« je povedala. A so se tudi njene izpovedbe v preiskavi nekoliko razlikovale od današnjega pričanja. »Takrat sem ščitila Denisa, ki je bil moj fant,« je iskreno priznala in dodala, da sta se potem, ko so vse priprli, razšla.

Za zlato je poskrbel Jelen

Povedala je tudi, da so se po ropih odpeljali v Krtino, na dom Denisa Mihalića, kjer so si razdelili denar, medtem ko naj bi za zlatnino poskrbel Jelen, ki naj bi poznal ljudi, ki so se ukvarjali s pretapljanjem zlata.

Sicer naj bi pri ropih Jelen prav tako po hišah iskal vrednejše predmete, ukazovala pa sta kar oba z Denisom, je še dejala. Nič pa ni vedela o dogovoru, da naj bi v primeru, če jih razkrinkajo policisti, vpleteni vso krivdo zvalili na Jelena.

Povsem drugače kot v preiskavi in tudi na policiji je danes pričal srbski državljan Simeun Filipović, ki je sodeloval zgolj pri enem ropu, v Gorici pri Šmartnem, kjer sta bila z njim še Denis Mihalić in Aleksander Levec, ne pa tudi Jelen. Po predhodnem priznanju krivde je bil obsojen na dve leti in dva meseca zapora, ki ga prestaja v mariborskih zaporih. Filipović se je izgovarjal, da so njegove navedbe v preiskavi drugačne, ker takrat ni imel ob sebi uradnega prevajalca in je določene navedbe verjetno napačno razumel. Dejal je, da je Jelena videl le enkrat, morda dvakrat, in še to tisti dan, ko so izvedli rop. »Kako to, da ste sploh šli zraven?« je zanimalo sodnico. Filipović je dejal, da je bilo to zaradi spleta več okoliščin. »Nekoč mi je Denis Mihalić rekel, da gremo neko hišo ropat, ker naj bi bilo tam veliko denarja,« je dejal. A zanikal, da bi pri tem ropu sodeloval tudi Jelen. Dejal je, da sta bila poleg njega v hiši le še Denis Mihalić in Aleksander Levec.

Spomin ga je zapustil

Zelo odrezavo pa je sodnici in tožilki na vprašanja odgovarjal Leon Mihalić, Denisov brat, ki se prav tako ni kaj dosti spominjal, sodeloval pa je pri dveh ropih, a se enega od teh, in sicer v Škalah pri Velenju, v hiši nekdanjega gospodarstvenika Boruta Meha, sploh ni spomnil. Ko je sodnica prebrala njegov zagovor iz preiskave, pa je zapisano označil za laž. »Pa poznate Anžeta Jelena?« ga je vprašala sodnica. »Osebno ne, poznam ga, ker se je družil z mojim bratom Denisom,« je dejal. Na vprašanje, čemu je šel zraven ropat, pa je dejal, da mu je brat pač rekel, da potrebuje pomoč. »In sem šel. Brez razmišljanja, saj sem bil zadrogiran,« je dejal. In še, da sploh ni vedel, za kaj gre, vse do 19. februarja lani, ko so policisti tudi njemu odvzeli prostost.

Na sodišču je bil kot priča zaslišan tudi Tim Lampret, ki prestaja dve leti in tri mesece zaporne kazni, ki je imel za dekle mlajšo sestro bratov Mihalić. Dejal je, da ga je Denis prosil za pomoč pri ropu v Veliki Pirešici, a da pri tem ropu Jelen ni sodeloval.