Potem ko so na celjskem sodišču že lani izrekli kazenske sankcije petim od sedmih članov hudodelske združbe, ki se je konec leta 2017 združila, da je v Gorici pri Šmartnem, Celju, Veliki Pirešici in Škalah pri Velenju izvršila štiri brutalne rope, so se proti dvema članoma združbe začeli postopki na sodišču. Medtem ko dekletu, ki je bilo v času kaznivih dejanj še mladoletno, sodijo posebej, 29-letni Velenjčan Anže Jelen še vedno vztraja, da je nedolžen. Še več, ko mu je danes tožilka Jasna Leskošek ponovno prebrala obtožnico, jo je označil za konstrukt. Kot je znano, v njej piše, da so oškodovance ustrahovali s pištolo, zvezali in mučili, se nad njimi izživljali, predvsem pa od njih terjali denar in druge dragocenosti. Pri enem so s pištolo streljali tudi proti otrokom in celo na psa.

Jelen je izjavil, da bo tožilstvo zaradi laži v obtožnici ovadil in da je grozno poslušati, kaj vse se mu očita. Ponovno pa ni želel odgovarjati na vprašanja, vztrajal je pri pisnem zagovoru, ki ga je sodnica nato tudi prebrala. Kot tudi dosedanja pričevanja oškodovancev, ki so podrobno opisovali grozo, ki so jo doživljali, zaradi česar bodo imeli travme vse življenje. Še posebej travmatično je bilo za mladoletne otroke dveh družin, ki so se tudi sami soočili z roparji. Petletna deklica po besedah svoje mame še danes v vrtcu vsak dan pripoveduje vrstnikom, da so bili pri njih roparji, in vsak večer s strahom sprašuje starše, ali se bodo nemara vrnili.

Neznanci pri starših obsojenega

Jelen je obtožen sodelovanja pri štirih ropih, še več, bil naj bi celo glavni organizator, ki je druge usmerjal, pozneje pa pomagal pri pretapljanju ukradene zlatnine.

»Nikoli nisem nič organiziral, niti drugim priskrbel kap, rokavic ali orožja, kot se mi očita. Grozno se sliši, kaj vse so počeli, in še bolj, da naj bi jaz enega od oškodovancev celo pahnil, da je padel po stopnišču. Nikoli tudi nisem nikogar ustrahoval, drugi člani združbe, tako sem slišal v priporu od drugih, so se dogovorili, da bodo obremenili prav mene,« je pojasnil v pisnem zagovoru. Potrdil je le, da se je preživljal s prodajo zlata, tudi v Ameriki, a da računov nima. Ker je tokrat na sodišče prišla tudi pisana druščina njegovih prijateljev in brat, je tožilka že na začetku obravnave temu, da so navzoči v dvorani, ostro nasprotovala. Kot je dejala, so jo kriminalisti obvestili, da so neznanci prišli na dom staršev enega od že obsojenih iz omenjene združbe in v zameno za krivo izpoved v dobro Anžetu Jelenu ponujali celo denar. Kriminalisti to še preiskujejo. Ker bosta obtoženčev brat in še eden od druščine v nadaljevanju obravnave zaslišana kot priči, sta po odločitvi sodnice sodno dvorano morala zapustiti.